6 opmerkelijke cijfers die de ondergang van Sears illustreren

De bekende Amerikaanse winkelketen Sears heeft maandag Chapter 11 aangevraagd, om zich te beschermen tegen zijn schuldeisers.

Het bedrijf had in augustus nog 200 miljoen dollar cash op de bank staan, maar heeft ook 4 miljard dollar schulden. Maandag moest een schuld van 134 miljoen dollar worden afgelost. Omdat het bedrijf daar niet in is geslaagd kan het nu onder Chapter 11 een herstructurering uitwerken en kunnen de schuldeisers mogelijk iets van hun investeringen recupereren.

Sears: de implosie van een retail-icoon

Experts zien een reeks oorzaken voor de implosie van de keten maar de verouderde winkelinfrastructuur, waarin amper werd geïnvesteerd, de wilde en weinig gefocuste verbreding van het gamma (tot in schoonheidsproducten, bankieren en vastgoed)  en de verkoop van een aantal goed verkopende huismerken hebben voor de keten de doodsteek betekend. Naast de opkomst van e-commerce uiteraard.

142 winkels worden na de Kerst gesloten, de uitverkoop begint onmiddellijk. Op die manier hoopt de keten wat cash te genereren. Wat er na de feestdagen gebeurt is nog onduidelijk.


© Getty Images

Volgende 6 cijfers maken vooral duidelijk hoe de retailsector de voorbije decennia is veranderd:

  • Tot in september 1989 was Sears, het grootwarenhuis dat in 1886 was opgericht onder de naam Sears, Roebuck & Co, de grootste retailer van de Verenigde Staten. Een maand later moest het die titel aan Walmart laten.
  • Sears was de allereerste distributieketen die in 1924 zijn intrede maakte op de beursindex Dow Jones. Het aandeel was in 2015 nog 43 dollar waard. Dinsdag, uren voor de aankondiging van het faillissement, bleef daar 0,31 dollar van over.
  • De keten heeft nog 68.000 mensen in dienst, tegen 300.000 exact 10 jaar geleden. Sears houdt vandaag nog 687 winkels over, begin 2013 waren er dat nog meer dan 2.000.
  • Midden de 20ste eeuw was het zakencijfer van Sears goed voor 1% van het Amerikaanse bruto binnenlands product.
  • Sinds 2010 is 11 miljard dollar verlies geleden. De totale schuldenberg wordt op 11,3 miljard dollar geschat. De rente op die schulden kost het bedrijf jaarlijks al 440 miljoen dollar. Daar tegenover staan 6,9 miljard dollar aan activa.
  • Ooit konden Amerikanen – samen met hun meubilair en hun huisraad – hun huis bestellen in de beroemde Sears catalogus. Maar eens die catalogus werd ingeruild voor een website, gingen de 20% Amerikanen die klant waren bij de keten steeds vaker elders kopen. Bij Amazon bijvoorbeeld, dat nu 90 miljoen klanten telt, meer dan een kwart van de Amerikaanse bevolking.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20