De cryptomunt Shiba Inu is één van de verschillende grapmunten die gebaseerd zijn op de populaire ‘Doge’-meme. In dit geval ontleent Shiba Inu zijn naam aan het ras van de schattige memehond. De cryptomunt lanceerde in 2020 en was in april nog maar rond de 0,000002 dollarcent per stuk waard. Waardeloos? Niet voor de gepassioneerde beleggers die de munt vaak ophemelen als de ‘Dogecoin-killer’.
Hier zijn 5 dingen die u zeker moet weten over de mememunt Shiba Inu:
1. Mysterieuze schepper
De Shiba Inu (SHIB) werd in augustus 2020 gelanceerd door een onbekende persoon die het alias ‘Ryoshi’ hanteert. Volgens Ryoshi zou SHIB de ‘Dogecoin-killer’ worden door die populaire mememunt voorbij te streven in totale marktkapitalisatie, zonder DOGE ooit te overtreffen in zijn individuele muntwaarde. SHIB zou zelfs niet bestemd zijn om ooit de kaap van 0,01 dollarcent te doorbreken.
Die lastige opdracht zou de SHIB klaarspelen via het ‘Shiba Inu-ecosysteem’, bestaande uit een eigen ‘SHIBSwap’-beurs en een gedecentraliseerde organisatie genaamd de ‘SHIB army’; een losjes georganiseerde bende softwareontwikkelaars, crypto-investeerders en fans van de talloze memes.
Volgens Ryoshi was SHIB een experiment in het ‘spontaan creëren van een gemeenschap’. Ryoshi schreef dit allemaal en de rest van zijn visie voor SHIB uit in een manifest dat toepasselijk de ‘woofpaper’ genoemd werd.
2. De ‘SHIB army’ bestaat wel degelijk
Op de subreddit /r/SHIBArmy komen de volgers van de Shiba Inu-mememunt samen. Er zijn sinds deze week meer dan 87.000 mensen die de subreddit bezoeken, met zeker 5.000 actieve gebruikers ten alle tijde.
De meest besproken onderwerpen op de subreddit zouden u niet moeten verbazen: cryptomemes, de cryptomarkt en een ongelooflijk stierachtige attitude tegenover het opkopen van Shiba Inu-munten, die ‘naar de maan’ moeten gaan qua waarde.
3. Groei van meer dan 10.000 procent
Volgens gegevens van Coingecko steeg de prijs van SHIB in de laatste 30 dagen met maar liefst 11.014,3 procent. Een maand geleden was één SHIB-munt zo’n 0,000002 dollarcent waard. De dag van vandaag staat de munt op zo’n 0,000018 dollarcent. Dat lijkt nog steeds bijster weinig, maar er viel dus wel al een nulletje van dat cijfer af.
De snelle toename aan populariteit van SHIB hebben we trouwens vooral te danken aan Chinese cryptobeleggers. Een groepje handelaars op de Chinese cryptobeurs Huobi verhandelden recent nog het grootste aantal Shiba Inu-munten.
Op donderdag stond de totale marktkapitalisatie van de mememunt nog op een slordige 7,9 miljard dollar. In de laatste 24 uur werd er een handelsvolume van 8,3 miljard aan Shiba Inu-munten bereikt.
4. Shiba Inu bestrijdt Covid-19 in India
Toen Ryoshi de munt lanceerde gaf hij uiteindelijk de helft van alle munten weg aan Ethereum-oprichter Vitalik Buterin. Hierdoor heeft Buterin bijzonder veel controle over de markt van SHIB-munten. Als hij alles zou verkopen zou hij eigenhandig de munt kunnen kelderen, met andere woorden.
Dat gebeurde bijna deze week. Buterin doneerde prompt 1,1 miljard dollar aan Shiba Inu-munten, ofwel meer dan 50 biljoen stuks, aan een Covid-19-fonds in India om het land bij te staan in de strijd tegen het virus.
Daardoor zakte de prijs van de mememunt met zo’n 35 procent op woensdag 12 mei.
5. SHIB is nu ook te koop in India
De Shiba Inu-community gaat er heel wat Indiase broers en zussen bij krijgen, want na de actie van Buterin besloot WazirX, het grootste Indiase cryptohandelsplatform, de munt op te nemen.
In India was het verhandelen van cryptomunten tot maart 2020 trouwens verboden. Er is wel nog steeds discussie binnen de Indiase regering om het handeltje in digitale munten op te doeken. Die plannen stuiten telkens op heel wat intern verzet.
Deze week begon ook ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance, van de Chinees-Canadese zakenman Changpeng Zhao, met het aanbieden van Shiba Inu.
Lees ook: 3 tips voor beginnende crypto-investeerders van een 29-jarige cryptomiljardair