5 redenen waarom China’s digitale yuan de wereld zal veranderen

Peking gokt op een snelle uitrol van zijn digitale fiatgeld om de financiële wereld stormenderhand in te nemen.

Terwijl verschillende landen werken aan de ontwikkeling van een central bank digital currency (CBDC), is China al uit de startblokken geschoten. De Chinese centrale bank heeft al een wallet klaargestoomd voor het gebruik van de zogenoemde e-CNY en rolt verschillende proefprojecten uit in grootsteden.

China heeft nu alle troeven in handen om de rol van de dollar als dominante globale reservemunt te verzwakken en internationale betalingen voor eeuwig te veranderen. Daar zijn een aantal duidelijke redenen voor.

1. China ziet de digitale yuan als een cruciale investering

Peking gokt niet zomaar op de uitrol van zijn digitale fiatgeld. Volgens vele financiële experten kan het project fors opleveren voor China. Zij deelden hun mening over deze financiële revolutie in Braintrust, een programma van techsite Protocol.

“China is één van de weinige landen die gelooft dat technologie belangrijker zal worden dan geld. Of tenminste, het traditionele idee van geld,” zei Rebecca Liao, mede-oprichter van cryptobedrijf Skuchain.

Volgens Julia Friedlander, lid van denktank Atlantic Council, is de moeite die China in het project steekt iets dat “hoofden doet draaien in financiële en nationale beveiligingskringen.”

2. Zelfs wij zullen er misschien ooit mee betalen

Het ultieme doel van de digitale yuan is om uiteindelijk een globale munteenheid en technologie te worden. “China’s centrale bank werkt in een comité samen met verschillende CBDC-projecten die ontwikkeld worden door Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zodat de kosten van grensoverschrijdende CBDC-betalingen drastisch verlaagd kunnen worden”, weet Robert Greene van denktank Carnegie Endowment for International Peace.

Indien de digitale yuan inderdaad ooit zo ver geraakt, is het niet geheel ondenkbaar dat de munt ooit ook in ons betaalsysteem zal terechtkomen. Of tenminste in de portefeuille van verschillende bedrijven.

3. Er wordt gewerkt aan een globaal digitaal betaalplatform door centrale banken

CBDC’s worden vaak gezien als de reactie van centrale banken op zogenoemde stablecoins; cryptomunten die gelinkt zijn aan de wisselkoers van fiatvaluta. In het geval van China mag men spreken van een wel zeer giftige reactie. De handel in cryptomunten en het mijnen ervan (het creëren van munten door transacties te valideren) is sinds september volledig verboden.

Er wordt door verschillende experten nu geopperd dat China mogelijk werkt aan de ontwikkeling van een soort globaal betaalsysteem, waarover centrale banken de totale controle zouden krijgen. 

“De uitrol van de e-CNY kan leiden tot een nieuwe infrastructuur voor betalingen die de Amerikaanse belangen ondermijnt”, meent Greene. Dat zou wel enkel het geval zijn als China er in slaagt zijn systeem verenigbaar te maken met genoeg andere landen.

“Dat zouden bepaalde overheden waarschijnlijk sowieso gedaan hebben. Maar onder invloed van China zullen bepaalde spelers mogelijk sneller in actie komen”, denkt CoinDesk-directeur Emily Parker.

4. De Amerikaanse dollar kan zijn status als dominante reservemunt en financiële slagader verliezen

Hoewel experten denken dat dit niet snel zal gebeuren en bijzonder revolutionaire innovaties van China zou vereisen. “Peking wil het gebruik van de yuan in het buitenland uitbreiden om langzaam de internationale financiële infrastructuur te hertekenen. Die is momenteel gericht op het economische leiderschap van de Verenigde Staten,” meent Liao.

“Het sleutelwoord hier is ‘langzaam’”, onderstreept Martin Chorzempa, onderzoeker bij het Peterson Institute for International Economics, “China zal een enorm ecosysteem rond de digitale yuan moeten ontwikkelen voor de liquide valutamarkten.” Daar zou eerst heel wat politiek getouwtrek voor nodig zijn, denkt de expert.

5. De VS en Europa lopen achter

Ondertussen wil de Federal Reserve de mogelijkheid van een digitale dollar nog rustig onderzoeken. Fed-voorzitter Jerome Powell zei in september dat de autoriteiten nog moeten beslissen of ze wel een CBDC zullen uitbrengen. “Het is belangrijker om het goed te doen, dan het snel te doen”, zei Powell daarover.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaf in juli groen licht voor de ontwerpfase van een digitale euro. Er is met andere woorden nog lang geen sprake voor een proefproject van een Europese digitale centrale bankmunt. En dat gaat Peking momenteel mooi voor de wind.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.