40 road-trips die je in je leven absoluut moet doen

1. Beartooth Highway: de ‘mooiste weg in Amerika’ biedt fenomenale uitzichten over de bergen van Wyoming en Montana.


 2. Cabot Trail: een autosnelweg in Canada met uitzicht op kleine visdorpjes, gigantische kliffen die uit de oceaan lijken te rijzen en bossen vol elanden en beren.


3. De Mongoolse steppe: enkele uren op deze steppe en je begint een idee te krijgen van de uitgestrektheid van de vlakte van Genghis Khan.


4. Route 13: deze belangrijkste snelweg van Laos begint in de Frans-koloniale stad Luang Prabang en loopt helemaal tot aan de grens met Cambodia. Onderweg vind je ontelbare pittoreske dorpjes, plateaus, watervallen, bergen met jungles en rijstvelden.


5. De weg naar Batopilas: op de weg naar deze oude Mexicaanse kopermijnstad zie je het landschap veranderen van koel en bergachtig naar tropisch.


6. Salar de Uyuni: deze Boliviaanse zoutvlakte heeft overdag een verblindend witte gloed en verandert na een regenbui in een gigantische spiegel. Pas wel op dat je auto niet roest.


7. De Schotse Highlands: het terrein is ontembaar en oogverblindend mooi.


8. Avenue of the Baobabs: amper een kwart kilometer lang, maar het uitzicht op de hoge baobabs aan beide kanten van de weg is genoeg om een trip naar Madagaskar te boeken.


9. Atlantic Ocean Road: een Noorse weg die recht over een eilandenarchipel loopt en onlangs door de Britse krant The Guardian tot ’s werelds beste road trip werd uitgeroepen.


10. Hana Highway: ruim 100 kilometer snelweg met zicht op watervallen, de Stille Oceaan en dichte wouden.


11. Yellowstone & Grand Teton Loop: langs de weg staan mensen foto’s te nemen van de imposante bergen en van wilde dieren die dichtbij durven komen.


12. Leh-Manali Highway: deze Indische snelweg is enkel open tussen mei en juni en ligt zo hoog dat je medicijnen tegen hoogteziekte moet innemen.


13. Mae Hong Son Loop: ooit was dit gebied deel van de Gouden Driehoek voor opiumproductie, maar nu is het veilig om door de heuvels en jungle te rijden.


14. De Marokkaanse Kust: de lange Marokkaanse Atlantische kust loopt langs Casablanca, Essaouira, Marrakech tot de duinen van Ouarzazate in de Sahara.


15. Pan American Highway: deze road trip brengt je helemaal van Alaska naar Argentinië. De Darien Gap, 159 kilometer onbetreedbaar regenwoud, is het enige gat in dit wegennetwerk van 47.958 km.


16. Great Ocean Road: deze weg loopt langs de zuidoostelijke kust van Australië en is ’s werelds grootste oorlogsmonument. Het werd aangelegd door veteranen van de Eerste Wereldoorlog.


17. San Juan Skyway: deze fenomenale weg loopt recht door het hart van de San Juan Mountains in Colorado.


18. Crossing the Rockies: de Himalaya is hoger, maar de Rocky Mountains zijn mooier, schrijft Hodge. Vooral de weg die door de Canadese nationale parken loopt is fantastisch.


19. Route des Grandes Alpes: essentieel voor fans van bergpassen, de Franse Alpen en de Côte d’Azur.


20. Seward Highway: je kan deze trip in één ruk afmaken, maar de verleiding om te stoppen en de ongerepte natuur van Alaska te verkennen is erg groot.

21. De Adriatische Snelweg: met de Adriatische zee rechts, groene heuvels en historische dorpjes links en niets dan asfalt voor je, is deze Kroatische road trip misschien de meest relaxerende ter wereld.


22. Forgotten World Highway: deze weg overspant vier bergpassen in minder dan 160 kilometer. De actieve Taranakivulkaan werpt een schaduw over je terwijl je deze oude handelsroute van de Maori volgt en spooksteden passeert.


23. Arctic Highway: in de winter is het er de hele dag koud en donker. In de zomermaanden is dit echter het land van de middernachtzon en voert deze weg je doorheen het meest onbewoonbare landschap van Europa.


24. Death Road: deze Colombiaanse weg is de gevaarlijkste ter wereld. 200 tot 300 reizigers komen er elk jaar aan hun einde en toch komen er jaarlijks zo’n 25.000 avontuurlijke toeristen op af.


25. Tasmania Circuit: elk jaar trekt dit rallyparcours tal van auto-enthousiasten, maar de route is ook voor gewone road trippers een must omwille van de schoonheid van de omgeving.


26. De Zijderoute: dit is geen echte snelweg, maar een historisch netwerk van handelsroutes dat helemaal door Centraal Azië loopt. 


27. Isle of Skye: kom naar dit Schots eiland voor het landschap en de geschiedenis. Blijf voor de legendarische whisky.


28. Alpine Road: langs deze Beierse weg liggen tientallen sprookjeskastelen, bergmeren en ander fabelachtig moois.


29. De Portugese kust: de lange Portugese kustlijn trek surfers, wijnliefhebbers en strandgangers aan als een magneet.


30. Dubai-Musandam-Muscat driehoek: de mooiste plek in deze driehoek is Musandam waar fjorden en dorre kusten elkaar afwisselen.

31. Red Rock Scenic Byway: deze weg is amper 12 kilometer lang, maar biedt zulke majestueuze uitzichten over Red Rock Country in Arizona dat je er wellicht erg lang over zal doen.


32. Canning Stock Route: dit is één van de moeilijkste off-road paden ter wereld en doorkruist de Noord-Westerse Australische bush in ongeveer 1750 kilometer.


33. Pacific Coast Highway: voor zowel fietsers als autoliefhebbers is deze fantastische snelweg langs de Californische kustlijn een absolute must.


34. Northern Loop: het verkeer in Vietnam is berucht vanwege de drukte, maar dat geldt niet op deze weg die langs magnifieke watervallen, rijstvelden en bergen loopt. 


35. Trans-Sahara Highway: het uiterst moeilijke terrein valt moeilijk te navigeren, maar de geïsoleerde schoonheid van Algerije, Niger en Nigeria is ongelooflijk indrukwekkend.


36. Bloemen Route: met bloemenvelden in alle kleuren zo ver het oog reikt is deze weg zonder twijfel een weekendtrip naar Nederland waard.


37. Northeastern Beach Route: geen asfalt en verkeersborden, maar uitgestrekte stranden op deze Braziliaanse route. Huur een buggy en geniet van één van de mooiste stranden ter wereld.


38. Florida Keys Scenic Highway: langs deze snelweg zie je niet enkel perfecte stranden, turquoise water en koraalriffen, maar ook dolfijnen en zeekoeien.


39. Blue Ridge Parkway: dit is het meest bezochte deel van de Nationale Parken in de VS en biedt panoramische uitzichten over de Appalachian Mountains van Virginia en North Carolina.


40. Ring Road: het IJslands landschap lijkt wel buitenaards met haar stomende geisers en donderende watervallen en daartussen uitgestrekte vlakten.


(Via: Adam Hodge van AskMen)

Meer