380 banen bedreigd bij dienstenchequebedrijf Sodexo

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad heeft dienstenchequebedrijf Sodexo de intentie aangekondigd om het personeelsbestand met 380 personen af te slanken. Boosdoener is uiteraard de coronacrisis.

Als gevolg van de pandemie krimpt de vraag van de klanten in de cateringdienstensector. Sinds de uitbraak van de crisis hebben bedrijven, administraties, scholen, ziekenhuizen en rusthuizen hun cateringbehoeften moeten aanpassen aan de veiligheidsmaatregelen. Het rechtstreekse gevolg is dat Sodexo België haar eigen organisatie moest aanpassen. Bijna 1.400 van de 4.000 werknemers van het bedrijf traden toe tot de tijdelijke werkloosheidsregeling van de overheid.

De crisis had een aanzienlijk impact op de omzet en de winst. ‘Vandaag is het duidelijk dat de terugkeer naar een activiteit die vergelijkbaar is met de situatie van voor de Covid-19-crisis niet langer mogelijk is’, klinkt het. ‘Daarom werd besloten om de omvang van de teams aan te passen aan de terugval van de volumes. Dat is noodzakelijk om de winstgevendheid van de onderneming op korte, middellange en lange termijn te garanderen.’

‘Uiteraard betreuren wij dat een aanzienlijk aantal van onze werknemers door deze situatie wordt getroffen’, zegt Sodexo-CEO Michel Croisé in een persbericht. Toch is de ingreep volgens de topman noodzakelijk om ‘de levensvatbaarheid van het bedrijf te garanderen door de structuur en de werking ervan aan te passen aan dit aangepaste consumptiegedrag’.

De informatie- en raadplegingsprocedure met de sociale partners in het kader van de wet-Renault werd opgestart.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20