350 miljoen euro in relancefonds voor Belgische bedrijven

De federale regering kondigt het Belgian Recovery Fund aan. Belgische bedrijven die geconfronteerd werden met omzetverlies, maar voor de coronacrisis gezond waren, kunnen via dat fonds een lening aangaan.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) lanceerden donderdag het Belgian Recovery Fund, goed voor 350 miljoen euro. Dat moet financiering bieden aan beloftevolle bedrijven en ondernemingen met veel expertise.

“Nu de coronacrisis bijna achter de rug is en de klimaatcrisis dringend om oplossingen en actie vraagt, zullen we hen meer dan nodig hebben om onze economie te versterken en onze economie toekomstbestendig te maken”, stelt minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

Enkel voor stevige bedrijven

De komende vijf jaar zullen Belgische ondernemingen met een ambitieus en duurzaam businessplan achtergestelde en/of converteerbare leningen kunnen aangaan. Enkel stevige bedrijven zouden dus van het fonds kunnen profiteren. Verliezen mogen slechts tijdelijk ingevreten hebben op het kapitaal en de solvabiliteit moet snel weer een normaal traject volgen.

100 miljoen van de 350 miljoen euro voor het relancefonds komt uit het transformatiefonds van 750 miljoen euro, dat Van Peteghem in november 2020 aankondigde. De overige 250 miljoen euro zou van institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen moeten komen, schrijft De Tijd.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20