265.651 Belgen staan op zwarte lijst met wanbetalers

Het lijkt de goede kant op te gaan met de problematische kredietachterstanden van de Belgische gezinnen. De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) telde eind vorig jaar 265.651 kredietnemers met een achterstallig krediet, een daling met ruim 71.000 op vier jaar tijd.

In het nieuws: De Nationale Bank publiceert de jaarcijfers van de kredietcentrale CKP. Die databank houdt onder meer de achterstallige kredieten (minstens drie maanden betaalachterstand) bij, in de volksmond bekend als “de zwarte lijst”.

Enkele opvallende cijfers:

  • In december 2023 waren 265.651 kredietnemers met een achterstallig krediet geregistreerd. Dat zijn er 3,4 procent minder tegenover een jaar eerder.
  • De daling is zowel merkbaar bij de consumentenkredieten (-2,9 procent) als bij de hypothecaire kredieten (-5,6 procent).
  • Er zijn verhoudingsgewijs heel weinig problematische woonkredieten. Slechts 0,3 procent van de bevolking heeft een hypothecaire lening met zware betaalachterstand. Dat is ook niet onlogisch: armlastige gezinnen zullen er alles aan doen om vooreerst de eigen woning te vrijwaren.
  • Wie toch de handdoek in de ring moet gooien, kijkt doorgaans wel tegen een forse schuld aan. Het gemiddeld achterstallig bedrag bij de woonkredieten bedraagt 40.620 euro.
bron: CKP

Om in de gaten te houden: Er zijn aanwijzingen dat wie financieel in de problemen komt, meteen ook voor grotere bedragen in het rood komt te staan. De evolutie van de achterstallige bedragen gaat de verkeerde kant op:

  • Bij de verkopen op afbetaling steeg het gemiddeld achterstallig bedrag met 12 procent tegenover een jaar eerder, tot 623 euro.
  • Bij de kredietopeningen (doorgaans met kredietkaart) steeg het gemiddeld achterstallig bedrag zelfs met 13 procent, tot 1.716 euro.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.