Al voor ruim 22 miljard euro ingeschreven op de staatsbon

Het succes van de eenjarige staatsbon overtreft alle verwachtingen. In totaal hebben de Belgen al voor 22,3 miljard euro ingetekend op de overheidsobligatie. Het is niet langer mogelijk om te beleggen in de staatsbon via het Federaal Agentschap van de Schuld, maar deze namiddag wel nog via de banken.

Waarom is dit belangrijk?

De federale regering wil met de eenjarige staatsbon de banken onder druk zetten om de spaartarieven naar boven bij te stellen. Momenteel brengt de overheidsobligatie meer op dan eender welk spaarboekje. Enkele banken hebben intussen wel de rente op de eenjarige termijnrekening opgetrokken, of zo'n product toegevoegd aan hun aanbod.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Tijdens de eerste zes dagen van de uitgifte hebben de Belgen al 22,3 miljard euro belegd in de zogenaamde Van Peteghem-bon. Wie zijn geld één jaar vastklikt, ontvangt netto 2,81 procent.

  •  277.510 Belgen klopten daarvoor aan bij het Federaal Agentschap van de Schuld. Zo werd er uiteindelijk 8,9 miljard euro toevertrouwd aan de staat. Dat is meteen ook het definitieve bedrag, want sinds middernacht is het niet langer mogelijk om via dat kanaal in te tekenen op de staatsbon.
  • Tot en met 16 uur vandaag kan je wel nog langsgaan bij een bank om te beleggen in het overheidspapier. Dertien banken brengen de staatsbon aan de man. Via die weg kon de overheid al 13,4 miljard euro ophalen.

Komt er een nieuwe uitgifte?

Details: Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, liet vorige maand weten dat hij een nieuwe uitgifte van de eenjarige staatsbon in december niet uitsluit als de banken de spaarrente niet verhogen. Dat was uiteindelijk het doel van heel die operatie.

  • Maar door het overdonderende succes van de huidige uitgifte, zal er in december misschien toch geen nieuwe eenjarige staatsbon volgen. Nooit eerder in de geschiedenis hebben de Belgen zoveel geld overgeheveld naar de staatsbon. De banken zagen daardoor miljarden euro’s aan deposito’s wegstromen. Dat kan de financiële stabiliteit van de banken onder druk zetten.
  • “Banken kunnen een eenmalig verlies van 20 miljard euro spaargeld wel aan”, zegt Pascal Paepen van Spaarvarkens tegenover De Morgen. “Maar als ze in december nog eens zoveel verliezen, kunnen er wel problemen bij sommige banken ontstaan. Als onze banken verlies maken, gaan we dat allemaal voelen.”
  • De Nationale Bank houdt als toezichthouder hoe dan ook de situatie in de gaten. “Maar er zijn geen alarmbellen afgegaan”, laat een woordvoerder van de monetaire instelling aan De Tijd weten.

(evb)

Meer