Michel bij Putin: dialoog openhouden met regime dat geen oppositie duldt

Oppositie voeren in Rusland, een lachertje is het niet. Zondag nog belandde oppositieleider Alexei Navalny in de cel, Russische politie werkte hem tijdens een demonstratie hardhandig tegen de grond en pakte hem op. Hij mocht uren later weer beschikken: maar Navalny moet later nog voor de rechter verschijnen, straffen dreigen. Z’n bureau werd ondersteboven gekeerd, materiaal werd in beslag genomen. In zo’n 40 steden was er protest, maar in Moskou en Sint-Petersburg was die niet toegestaan. Vandaar dat Navalny er opgepakt werd.

Na protest belande de Russische oppositieleider Alexei Navalny gisteren in de cel en hij mag niet deelnemen aan de verkiezingen. Om maar te zeggen: echt bloeien doet de democratie niet in Rusland. Maar toch staat er een diplomatiek bezoek aan Rusland op de agenda van premier Charles Michel (MR). Hij gaat op bezoek bij de Russische president Vladimir Putin om een “kritische dialoog” op gang te brengen.

Navalny is op dit moment de enige serieuze oppositiestem in het Rusland van Putin. Hij mag dus niet meedoen aan de verkiezingen van 18 maart, maar die zijn dan ook totaal niet spannend: spindoctors in het Kremlin mikken dan ook op 70-70 als doel: 70 procent opkomst en 70 procent van de stemmen voor Putin. De Russische sterke man blijft razend populair bij de bevolking.

Tijdens zijn bezoek moet Michel het onder andere ook hebben over: mensenrechten, internationale spanning, democratische verkiezingen en fake news… Maar het bezoek is ook best symbolische, want Rusland gaat nog altijd gebukt onder sancties, na de inval en annexatie van de Krim. De relaties met de rest van Europa zijn kil. En dan is er nog altijd de militaire dreiging, onlangs was er een incident met twee Russische jachtbommenwerpers die helemaal tot aan het Nederlandse luchtruim vlogen. Een vriendschappelijk bezoek kunnen we dit niet noemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20