‘Erdo?an heeft zijn eigen lot bezegeld’

De Turkse president Recep Tayyip Erdo?an heeft een referendum omtrent de verdere uitbreiding van zijn macht met een nipte meerderheid gewonnen. De kleine marge geeft aan hoe zeer de Turkse samenleving verdeeld is. Een aantal kranten publiceert opgemerkte commentaren:

Het begin van ErdoÄŸans einde

Volgens de Kroatische krant VeÄernji list (betaalde toegang) heeft ErdoÄŸan met zijn overwinning zijn eigen lot bezegeld:

“Niemand lijkt vandaag bekommerd om de geschiedenis en toch moeten we net daar uit leren. Die geschiedenis vertelt ons het volgende: eerst worden de mensen bedwelmd door een leider en geven ze hem hun vrijheid en hun leven. Maar dan begint hun geliefde leider hen op te sluiten, hen te bestelen en hen te vermoorden. Dan wordt diezelfde leider met nog meer passie uit de weg geruimd. Uiteraard sterven mensen in dat proces. In Turkije hebben we nu de eerste helft van dat scenario beleefd. ErdoÄŸan heeft de helft van zijn land behekst met zijn magie die uit exact 2 woorden bestaat: politieke islam.”

‘Business as usual’ in de EU

De Italiaanse Il Sole 24 ore (betaalde toegang) vreest dat ook na deze ruk naar de dictatuur weinig zal veranderen in de relatie tussen de EU en Turkije:“Het nooit eindigende sprookje over de toetreding van Turkije tot de EU heeft nu zijn laatste hoofdstuk bereikt. Met de hervorming die van het land een presidentiële autocratie maakt, neemt ErdoÄŸan nu  zijn plaats in de galerij van Oosters despotisme in, tussen Poetin en Assad. Wat een paradox voor een land dat lid is van de Navo. Nu zullen we zien hoe Europa, met zijn gewoonlijke hypocrisie, het sprookje van toetreding tot de EU zal in stand houden. Het Westen heeft een voorkeur voor autocratische leiders, omdat ze stabiliteit garanderen… Maar er zijn ook andere redenen.ErdoÄŸan controleert niet enkel de politiek. Door een Turks staatsfonds op te richten heeft hij zichzelf al toegang verzekerd tot de strategisch belangrijkste bedrijven en projecten via dewelke Europese bedrijven zware verplichtingen hebben aanvaard vis-à-vis Ankara.

Na de eerste waarschuwende woorden zullen de Europeanen compromissen sluiten met de nieuwe heerser – de oppositie, de Koerden en de democratie zullen de prijs betalen.”

Voor ErdoÄŸan stemmen vanuit het buitenland is te makkelijk

De Oostenrijkse Kurier stoort zich aan de in westerse democratieën levende Turken, die massaal voor Erdogan stemden:“Vele van deze mensen leven al decennialang in Oostenrijk en genieten van alle privilèges die een grondwettelijk democratische staat hen biedt. Ondanks dat en ondanks het feit dat in hun thuisland de helft van alle Turken tegen stemde, geven net die mensen de voorkeur aan een systeem waarin één man ongeveer alles kan beslissen.

Niet alleen zijn zulke stemmen politiek verontrustend, ze werden ook uitgebracht vanop veilige afstand: indien  ErdoÄŸan zijn land straks naar de dictatuur leidt, zullen de Oostenrijkse ‘ja’-stemmers daar weinig hinder van ondervinden.”

Meer