12 lidstaten stemmen tegen fiscale transparantie in EU

12 van de 28 EU-lidstaten gaan niet akkoord met de nieuwe richtlijn rond fiscale transparantie. Die verplicht grote multinationals om mee te delen hoeveel winst zij maken in een Europese lidstaat.

De stemming kwam er omdat multinationals wereldwijd 500 miljard dollar per jaar aan belastingen omzeilen. De Europese Unie loopt jaarlijks 50 tot 70 miljard euro mis. Ze doen dat – weliswaar legaal – door hun winsten aan te geven in belastingparadijzen zoals Luxemburg, Ierland en Malta.

Ierse economie in gevaar

Het hoeft niet te verbazen dat Ierland één van de tegenstemmers is. Veel multinationals vestigen hun hoofdkantoren in het land, omdat de vennootschapsbelasting er slechts 6,25 procent bedraagt. Ter vergelijking: in het Verenigd Koninkrijk ligt die op 19 procent.

Dinsdag waarschuwde de Ierse belastingwaakhond nog voor de gevolgen van de richtlijn. Zo blijkt dat tien multinationals instaan voor de helft van betaalde vennootschapsbelastingen. Het zou onder meer gaan om Apple, Facebook, Microsoft, Google en Dell.

Andere tegenstanders van de richtlijn zijn Luxemburg, Malta, Cyprus, Letland, Slovenië, Estland, Oostenrijk, Zweden, Tsjechië, Hongarije en Kroatië. Frankrijk, Spanje en Nederland stemden voor. Duitsland onthield zich.

‘Belangen van burgers?’

‘Het is een schande dat de lidstaten opnieuw de belangen van grote bedrijven boven die van burgers stellen’. Dat zegt anticorruptie-expert Elena Gaita aan The Guardian. ‘Overal in de EU zien we dat het publiek het niet pikt hoe multinationals verbergen waar en hoeveel belastingen ze betalen.’

Ondertussen werkt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) nu aan een internationale vennootschapsbelasting. De rijkelandenclub bracht daartoe 120 landen samen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20