Europa wil zicht op winst en belastingen van multinationals

De Europese ministers stemmen donderdag over een nieuwe richtlijn die grote multinationals verplicht om mee te delen hoeveel winst zij maken in een Europese lidstaat.

Als de ministers de richtlijn aannemen, krijgt Europa zicht op de winsten én betaalde belastingen van grote internationale bedrijven. Elke onderneming die een jaaromzet van meer dan 750 miljoen dollar boekt, zal inzage moeten geven aan de Europese Unie.

De stemming komt er omdat multinationals wereldwijd 500 miljard dollar per jaar aan belastingen omzeilen. De Europese Unie loopt jaarlijks 50 tot 70 miljard euro mis. Ze doen dat – weliswaar legaal – door hun winsten aan te geven in belastingparadijzen zoals Luxemburg, Ierland en Malta.

Nut van fiscale transparantie

Zo kwam in september aan het licht dat Amazon zijn winst uit het Verenigd Koninkrijk grotendeels via Luxemburg laat lopen. Op een omzet van 10,9 miljard pond betaalt Amazon slechts 14 miljoen pond aan vennootschapsbelasting.

Amazon verweerde zich met de directe belastingen die de groep in het Verenigd Koninkrijk neertelt. Dat bedrag loopt op tot 220 miljoen pond, door de zegelrechten en de sociale bijdragen die Amazon betaalt voor zijn werknemers.

Vraag is nu alleen wat deze richtlijn rond fiscale transparantie zal opleveren. De Europese parlementsleden, die in 2017 al akkoord gingen met het voorstel, hopen dat de richtlijn bedrijven zal ontmoedigen om hun winst door te sluizen naar lage belastingregimes. Maar het is onzeker of de multinationals die goede wil aan de dag zullen leggen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20