12 lege supertankers zeggen veel over de hedendaagse oliemarkt

Supertankers voeren olie van de Verenigde Staten uit naar de rest van de wereld. Nadat ze hun lading hebben afgeleverd, keert een groot gedeelte van die vloot echter zonder lading naar Amerikaanse havens terug. Dat fenomeen vormt een goede weerspiegeling van de huidige situatie op de internationale oliemarkt.

“In normale tijden zouden de schepen gevuld zijn met zware olie uit het Midden-Oosten voor de levering aan raffinaderijen op bestemmingen zoals Houston of New Orleans,” zegt Firat Kayakiran, redacteur oliemarkten bij het persbureau Bloomberg.

“Dat is nu niet het geval. De schepen varen zonder lading. Dat is een praktijk die de scheepseigenaars gewoonlijk proberen te vermijden. Lege schepen zijn immers verliesposten. Toch maken momenteel twaalf schepen zonder lading de oversteek van Azië naar de Verenigde Staten. Ze hebben enkel een ballast van zeewater voor hun stabiliteit.”

Productiebeperking

“Het fenomeen is het gevolg van de beslissing van de olieproducenten in het Midden-Oosten om de voorraden te beperken,” verduidelijkt Kayakiran. “De Verenigde Staten moeten daarentegen nog altijd hun eigen olievoorraden kunnen exporteren. Dus keren de tankers leeg naar de Amerikaanse havens in de Golf van Mexico terug.”

“De Verenigde Staten zijn normaal zowel een exporteur als importeur van olie. Er zijn tussen de olievoorraden in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten immers significante verschillen,” aldus Kayakiran. “De lichte Amerikaanse olie is bijzonder geschikt als basis voor autobenzine. Dat is met de olie uit het Midden-Oosten, die vooral andere toepassingen kent, veel minder het geval.”

Tarieven

Volgens James Davis, oliespecialist bij Facts Global Energy, zullen de Verenigde Staten hun exportniveau de volgende periode nog verder vasthouden. Schippers rekenen op die export om de tankermarkt te laten weerstaan aan de leveringsbeperkingen die de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec) en hun bondgenoten hebben beslist.

“Meestal zijn er drie of vier supertankers die zonder lading naar de Verenigde Staten terugkeren,” zeggen de experts nog. “De veranderingen op de oliemarkt hebben ook een weerslag op de maritieme markt.”

De dagprijzen van deze supertankers, die tot twee miljoen vaten olie kunnen vervoeren, zijn op de route tussen Midden-Oosten en China sinds vorige week tot 29.494 dollar verdubbeld. Nagenoeg alle beschikbare tonnage op de Atlantische Oceaan is ingezet. Dat heeft ook de tarieven in het oosten opgedreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20