“Amerikaanse schalie-oliereserves werden overschat”

Duizenden Amerikaanse bronnen, waar de voorbije 5 jaar schalie-olie werd gewonnen, genereren nu minder olie dan eerst door hun eigenaars was ingeschat.

Fracking zorgde de voorbije jaren voor een ware revolutie op de oliemarkten. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt tot de aanhouden lage prijzen is de toegenomen productie in de Verenigde Staten. De Amerikanen zitten op enorme reserves schalie-olie, die net als schaliegas gewonnen wordt door middel van fracking. Die techniek heeft de Amerikaanse olie- en gasproductie doen pieken, maar is zeer controversieel, zowel in de VS als in Europa.

De olie en het gas worden gewonnen met methodes die volgens tegenstanders milieuonvriendelijk zijn, via een techniek waarbij een mengsel van water en chemicaliën onder hoge druk de ondergrond wordt ingespoten.

Schalie-oliereserves werden te hoog ingeschat

Maar er heersen nu twijfels over de omvang van de Amerikaanse reserves, die van de VS een oliegrootmacht hebben gemaakt. Uit onderzoek van de Wall Street Journal blijkt dat de schattingen inzake op te pompen olie die de oliebedrijven zelf hebben vrijgegeven niet overeenkomen met de schattingen van onafhankelijke onderzoekers.

Volgens de Wall Street Journal zijn tweederde van de schattingen die tussen 2014 en 2017 in de 4 belangrijkste regio’s werden gemaakt ‘overdreven optimistisch’. De analisten bestudeerden ruim 16.000 oliebronnen, die worden uitgebaat door 29 van de grootste olieproducenten in Texas en North Dakota. [Twee enorme schalie-olievelden en dalende productiekosten hebben er voor gezorgd dat de Amerikaanse staat Texas in 2019 zelfs meer olie gaat oppompen dan de OPEC-leden Iran en Irak.]

Variaties van 10 tot 50%

Maar in totaal zou 10% minder olie en gas aanwezig zijn dan eerst becijferd, een hoeveelheid die in sommige regio’s zelfs oploopt tot 50%. Over een periode van 30 jaar gaat het om een verlies van ruim 30 miljard vaten.

Dankzij de schalie-olierevolutie zijn de VS uitgegroeid tot een ware oliesupermacht die 11,5 miljoen vaten per dag produceert en op die manier de productie van Saoedi-Arabië en Rusland evenaart.

Maar volgens de Wall Street Journal zal het land moeilijkheden ondervinden om dat tempo aan te houden zonder bijkomende investeringen. Producenten zullen namelijk grotere inspanningen moeten leveren om vooropgestelde quota te halen. De meeste van die olieproducenten verdienen ook amper geld, nu olie 40% goedkoper noteert dan begin oktober vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20