Grootste vondst ooit van schalie-olie in Texas

In het westen van de Amerikaanse staat Texas is een voorraad van twintig miljard vaten schalie-olie gevonden. Dat is de grootste ontdekking die binnen de schaliesector in de Verenigde Staten tot nu toe kon worden gerealiseerd. Dat heeft de Amerikaanse Geological Survey bekend gemaakt.

De voorraad, die tegen de huidige prijzen een waarde zou hebben van bijna 900 miljard dollar, werd aangetroffen in het Wolfcamp-veld in de buurt van de Texaanse stad Midland. De site zou ook 16 biljoen kubieke voet aardgas omvatten. Wolfcamp vormt een onderdeel van het Permian-bekken, een gebied dat bijzonder rijk is aan fossiele brandstoffen. “De voorraden van het Wolfcamp-veld, dat zich in vier verschillende lagen onder de woestijn bevindt en op sommige plaatsen ongeveer 1,6 kilometer dik is, zijn drie keer omvangrijker dan de grootste schalie-vondsten die tot nu toe in de Verenigde Staten werden gerealiseerd,” zeggen experts.

Rendabel

“In het westen van Texas wordt al sinds de jaren twintig van de voorbije eeuw naar olie geboord, maar de nieuwe ontdekking kan mogelijk een nieuwe olierush op gang brengen. Zelfs in gebieden die al miljarden vaten olie hebben opgeleverd, zijn vaak nog aanzienlijke voorraden die met de moderne technologieën op een rendabele manier kunnen worden ontgonnen.” Tot nu toe was het Wolfcamp-veld grotendeels genegeerd omdat geologen er vanuit gingen dat de schalielagen te zeer gefragmenteerd waren om een belangrijke olieproductie te veronderstellen. De voorbije maanden hebben diverse Amerikaanse bedrijven, waaronder Pioneer Resources, in het gebied terreinen opgekocht. Scott Sheffield, chief executive van Pioneer Resources, meent dat het Permian-bekken in totaal 75 miljard vaten olie zou kunnen omvatten. Daarmee zou Permian na het Ghawar-bekken in Saudi-Arabië de grootste olievoorraad van de wereld vertegenwoordigen. Permian omvat zoveel olie dat de ontginning ook aan de lage marktprijzen belangrijke winsten oplevert. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20