Twee enorme schalie-olievelden en dalende productiekosten hebben er voor gezorgd dat de Amerikaanse staat Texas in 2019 meer olie gaat oppompen dan de OPEC-leden Iran en Irak. Dat staat te lezen in een recent rapport van de investeringsbank HSBC. Mocht Texas een land zijn, dan zou het enkel nog Saoedi-Arabië en Rusland vóór zich moeten dulden in de rangschikking van belangrijkste olieproducerende landen.
De productietoename concentreert zich in het Permian Bassin, een gebied in het westen van de staat dat een bijzonder grote rijkdom aan schalie-olie in de ondergrond blijkt te hebben en volgens specialisten kan concurreren met het Saoedische olieveld van Ghawar. Dat laatste wordt beschouwd als ‘s werelds grootste conventionele olieveld.
De Texaanse productietoename is welkom, want ze komt op een moment waarop de olieprijzen sterk zijn gestegen en grote spelers als Saoedi-Arabië aan hun maximale productiecapaciteit zitten.
Fracking, de motor voor een geopolitieke ommekeer
‘Fracking’ – een methode om schalie-olie uit de diepe ondergrond vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar de olie opgesloten zit – heeft de voorbije jaren een enorme technologische vooruitgang geboekt. Schalie-olievelden zouden al winstgevend zijn bij een olieprijs van 40 dollar per vat.
© Getty Images
Volgens Scott Sheffield, de voorzitter van de lokale producent Pioneer Natural Resources, zullen de VS tegen de herfst al de grootste producent ter wereld zijn.
De totale productie van twee Texaanse bassins, de Permian en de Eagle Ford, zal volgend jaar 5,6 miljoen vaten per dag bereiken, aldus HSBC. In 2014 was dat nog minder dan de helft van die hoeveelheid. Texas zal dan meer dan de helft van de totale Amerikaanse productie voor haar rekening nemen.
Ter vergelijking: Irak pompt dagelijks 4,8 miljoen vaten op, Iran zo’n 3 miljoen, al zal dit laatste land door de economische sancties die de regering Trump heeft aangekondigd zijn productie meer dan waarschijnlijk zien instorten.
Gebrek aan pijpleidingen remt productie af
Toch zorgt de boomende olieproductie in Texas ook voor problemen. Zo beschikt de staat over onvoldoende pijpleidingen om alle olie uit de staat te transporteren, waardoor bedrijven een beroep moeten doen op duurdere alternatieven zoals spoorwegen en wegvervoer.
Steeds meer pijpleidingen worden aangelegd, maar het aantal bottlenecks blijft toenemen. HSBC noemt het Permian bassin dan ook een slachtoffer van het eigen succes en voorspelt dat de logistieke hinder de productiegroei in de toekomst zal afremmen.
Tegelijkertijd kampen de producenten ook met het vinden van geschikt personeel, een gevolg van de historisch lage werkloosheid in Texas en de ganse VS.
© Pixabay/Anita Starzycka