Tijdens de coronacrisis hebben de banken al meer dan 230.000 keer uitstel van betaling voor de aflossing van kredieten van particulieren en bedrijven gegeven. Dat blijkt uit een nieuwe update van bankenfederatie Febelfin.
Mensen die door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te raken, kunnen sinds 31 maart uitstel vragen op de afbetaling van hun hypothecair krediet. De banken verleenden zo al meer dan 113.000 betalingsuitstellen aan particulieren. Die hebben betrekking op leningen ter waarde van 11,7 miljard euro, of gemiddeld 103.000 euro per krediet.
Interesten stijgen
Dat uitstel is niet altijd gratis. Gezinnen die een netto maandloon van 1.700 euro of meer hebben (inclusief alimentatie en huurinkomsten, maar zonder kindergeld), krijgen de interesten van tijdens het betalingsuitstel nog voorgeschoteld. Zij zullen hun maandlast over enkele maanden wat zien stijgen. Op het punt van de kostprijs kwam er in de nasleep van de aankondiging wat kritiek.
Lees ook: Betalingsuitstel voor woonkredieten: hoe werkt het, en komt u ervoor in aanmerking?
Ook bedrijven kunnen een uitstel krijgen voor de afbetaling van ondernemingskredieten. Dat gebeurde al 122.000 keer. Het gaat om een onderliggend kredietvolume van 19 miljard euro, of gemiddeld 155.000 euro per krediet. Meer dan 80 procent wordt toegekend aan kmo’s en zelfstandigen, zegt Febelfin.
Te korte looptijd
De banken blijven ook nieuwe kredieten toekennen aan kmo’s en grote bedrijven, zo blijkt uit de cijfers van Febelfin. Al waren het er in april bij de kmo’s wel een pak minder dan in maart: 17.879 kredieten in april, tegen 31.573 in maart. Bij de grote bedrijven was er een stijging: 2.898 nieuwe kredieten in april, tegen 2.047 in maart.
Hoeveel van die kredieten gedekt worden door de staatsgarantie – de ‘bazooka’ van minister van Financiën De Croo – verduidelijkt Febelfin niet. KBC-topman Johan Thijs, ook voorzitter van Febelfin, liet donderdag wel verstaan dat de maximale looptijd van 12 maanden om de staatsgarantie te krijgen, niet volstaat voor veel noodlijdende bedrijven. Hij pleitte ervoor om ook staatswaarborgen te geven voor leningen met een langere looptijd.