Federale regering haalt financiële bazooka boven: pauze in kredietaflossingen

Nu de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus covid-19 in voege zijn, richt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) nu zijn pijlen op het opvangen van de economische klap. En dat zou met een heuse financiële bazooka gebeuren. Op de tafel: een totale bevriezing van alle kredietaflossingen, hypotheken inbegrepen. De regering zal een en ander toelichten tijdens een persconferentie om 14 uur.

Een dergelijke ingrijpende maatregel wordt het sluitstuk van een pakket economische maatregelen dat tot dusver al was genomen. Bedrijven in moeilijkheden kregen al allerhande steunpremies en uitstellen van betaling.

Eerder raakte bekend dat de overheid zich garant zal stellen voor alle nieuwe kredieten die banken aan noodlijdende bedrijven verstrekken. De regering wil zo voorkomen dat de financiering voor ondernemingen helemaal opdroogt. Verliezen op reeds lopende kredieten zullen door de banken zelf gedragen worden, onder het motto ‘wij stonden er toen de banken in 2008 in de problemen kwamen, nu is het aan de banken’.

De ultieme ingreep is nu een bevriezing van alle kredietaflossingen voor een langere periode. Niet alleen voor bedrijfskredieten, maar ook voor hypotheekleningen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20