Dit zijn de 10 beste landen om in te wonen

Dinsdag kwam de jaarlijkse ranking van de beste landen ter wereld van U.S. News & World Report uit. De meeste landen die de top tien haalden, zijn vooral gelegen in West-Europa. Ook Australië, Nieuw-Zeeland en Japan maakten een zeer goede beurt. Maar wie staat er op nummer 1?

De lijst is gebaseerd op een bevraging van 17.000 mensen verspreid over 78 landen en op basis van op 76 verschillende parameters. Er werden dit jaar ook burgers uit Cambodja, El Salvador en Oezbekistan bevraagd voor het rapport.

Wat vooral bepalend is voor de positie van een natie in de lijst, zijn de dagelijkse levenskwaliteit en ‘sociale doelen’ van dat land. Met die laatste wordt nagegaan hoe stabiel, veilig en open een maatschappij is, en hoezeer individuen zich kunnen ontwikkelen en ontplooien.

Na een meer dan een jaar van Covid-19 moesten de onderzoekers ook een nieuwe parameter toevoegen om de resistentie van een land tegen zo’n onverwachte uitdagingen te meten. Die parameter werd gedoopt als de ‘Behendigheid’-categorie. Daarin word de ontvankelijkheid en het aanpassingsvermogen van overheden, zaakvoerders en burgers in crisistijd opgemeten.

De lijst ziet er als volgt uit:

 1. Canada
 2. Japan
 3. Duitsland
 4. Zwitserland
 5. Australië
 6. Verenigde Staten
 7. Nieuw-Zeeland
 8. Verenigd Koninkrijk
 9. Zweden
 10. Nederland

Canada: Na verschillende jaren op nummer twee en drie te staan, sprong Canada eindelijk naar de eerste plaats in deze zesde editie van de lijst. Het land scoorde bijzonder goed op levenskwaliteit en ‘sociale doelen’. Verder werd het land ervaren als een zeer open, rechtvaardige en onpartijdige natie.

Wat opviel: De Amerikanen zien zichzelf helemaal anders dan de rest van de wereld. 66 procent van de bevraagde Amerikanen vinden dat hun land een goed rolmodel van democratie is, hoewel dit cijfer in andere landen een stuk lager ligt met 52,5 procent. Vooral de bestorming van het Capitool op zes januari had een impact op de reputatie van de Amerikanen in het buitenland. Ook de aanhoudende worstelingen met racisme en andere onrechtvaardigheden in het land hadden duidelijk een effect.

De 10 slechtste landen om in te wonen: De landen aan de bodem van de lijst werden vooral afgerekend vanwege uit de hand gelopen corruptie. Ook een instabiele politieke situatie in die landen werd vaak aangehaald door de bevraagden. Vreemd genoeg duiken landen waar al verschillende maanden (soms zelfs jaren) chaos heerst, zoals Syrië, Jemen, en recent ook Myanmar, niet op in deze lijst.

 1. Irak
 2. El Salvador
 3. Servië
 4. Wit-Rusland
 5. Libanon
 6. Oezbekistan
 7. Kazachstan
 8. Oekraïne
 9. Oman
 10. Guatemala

Waar staat China? De Aziatische supermacht zakte met twee posities naar nummer 17. Het land kreeg veel kritiek vanwege het gebrek aan openheid tijdens het begin van de pandemie en ook op de vele schendingen van de mensenrechten. Maar China werd wel gezien als het tweede machtigste land ter wereld en verving daarmee Rusland net onder de Verenigde Staten. China werd ook gezien als het krachtigste exportland ter wereld.

Nog opgemerkt: Japan, het enige Aziatische land in de top 10, is het beste land voor ondernemers en staat ook hoog aangeschreven voor cultuur, politieke invloed, ‘behendigheid’ en innovatie.

Zwitserland behaalt gemiddeld het meeste een plekje binnen de top 10 in de 76 categorieën en zou het land zijn dat het meeste openstaat om zaken te doen met andere naties.

De volledige lijst kan u hier raadplegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20