Deze week gaat België van een corona-testcapaciteit van 2.500 naar 10.000. Blijft de vraag hoe we die exact gaan verdelen.
Minister voor Digitale Agenda en Post, en hoofd van de werkgroep testen, Philippe De Backer (Open Vld) bevestigt dat er intussen ruimte is voor 3.000 testen per dag. Ruimte, dat betekent niet alleen laboranten en materiaal, maar vooral ook reagentia.
Reagentia
Die chemische stof is noodzakelijk om een valide coronatest uit te voeren en die stof was niet voldoende voorhanden. Onderzoekers van het UZ Gent vonden een manier om minder van die stof nodig te hebben, waardoor het aantal testen fel opgedreven kan worden. Tot 10.000 per week, mogelijk deze week al.
Dan blijft de vraag hoe de verspreiding van de testen moet verlopen. Een piste die wordt bewandeld is om iedereen die in het ziekenhuis terecht komt, van beenbreuk tot luchtweginfectie, te testen. Dat doet men nu al in enkele grotere ziekenhuizen. Een kleine tien procent van de niet-coronapatiënten test er positief.
Wie testen?
Daarnaast komen vooral hulpverleners en bewoners van een woonzorgcentrum in het vizier. Sowieso pleiten experts voor intensief testen, ook als we voorbij de piek van het virus in ons land zijn. Dat moet het eenvoudiger maken om de strenge maatregelen die ons land trof, terug te rollen.
Lees ook: