Rusthuizen met het water aan de lippen: één mondmasker per dag en weinig testen

Afgesloten van de buitenwereld, een risicogroep en zonder veel middelen: in de woonzorgcentra is het roeien met de riemen die ze hebben. En dat blijken er weinig te zijn.

Verontrustend nieuws uit Moerzeke (Hamme) op donderdag: daar zijn maar liefst 8 bewoners van het woonzorgcentrum (wzc) besmet geraakt met covid-19. Heel de afdeling moet op slot, in nog striktere quarantaine dan er al was. Sinds covid-19 in het land is, mag u geen wzc meer bezoeken uit angst om de bewoners te besmetten. Toch is dat nu gebeurd.

In Moerzeke komen er wellicht nog gevallen bij, weet ook algemeen directeur Filip Verhoost van zorgnet Trento. ‘Er zijn nog een aantal bewoners getest en we verwachten nog een aantal nieuwe positieve gevallen.’

1 mondmasker per dag

Zo’n uitbraak valt ook elders niet volledig te vermijden, zo horen we in andere woonzorgcentra. De richtlijnen worden weliswaar opgevolgd en sinds kort zijn er ook weer mondmaskers. Maar zelfs die maatregelen zijn eerder precair.

Zo krijgen de meeste zorg- en verpleegkundigen maar 1 mondmasker per dag. Daarbij gaat het om de chirurgische mondmaskers, niet de beschermende FFP-2-maskers die eigenlijk nodig zijn voor bescherming tegen corona. De chirurgische maskers zijn na twee uur ook nog eens te vochtig om nog bescherming te bieden.

Systematisch testen

De meeste rusthuizen bieden ook geen systematische testing aan. Bewoners die symptomen van corona vertonen, worden niet allemaal getest, maar wel onmiddellijk geïsoleerd. In theorie is dat eenvoudig: elke rusthuisbewoner moet in principe een eigen ruimte hebben, gedeelde kamers zijn zeer uitzonderlijk geworden.

Maar veel mensen vertonen ook helemaal geen symptomen en dat geldt ook voor het verplegend personeel. Zij nemen wel alle voorzorgen. ‘Voor we de kamer in gaan en zodra we vertrekken, ontsmetten we onze handen en handschoenen’, klinkt het bij een verpleegster.

Isolatie

Voor contact met een vermoedelijke coronapatiënt ‘wordt bijvoorbeeld ook een extra schort in de kamer voorzien’, zegt Jan De Maeseneire, de directeur van woonzorgcentrum Sint-Anna in Haaltert. Maar de arts beslist uiteindelijk wie er getest wordt en dat is niet altijd mogelijk. ‘Intussen hebben we ook voldoende mondmaskers. De voorraad van de regering zal ons nog een drietal maanden verder helpen.’

In Haaltert botste men overigens op een ander probleem: geen uitbraak bij de bewoners, maar wel bij het verzorgend personeel. Maar liefst negen medewerkers uit Haaltert zitten thuis met coronasymptomen. De eerste mogen maandag weer aan de slag. Een bewoner testte uiteindelijk positief voor covid-19.

‘Momenteel lukt het nog om voor onze diensten voldoende personeel te voorzien’, klinkt het bij De Maeseneire. Maar of dat ook zo blijft als personeel pas getest wordt bij de eerste echte zieken, kan niemand voorspellen.

Niet te vermijden

Ook op hoger niveau is men bang voor een uitbraak in rusthuizen. ‘Eigenlijk valt het niet te vermijden dat elk rusthuis er wel mee te maken krijgt’, geeft De Maeseneire nog mee.

Op andere niveaus wordt al aan systematisch testen gedaan: in het UZ in Gent worden alle patiënten die binnenkomen, ook voor andere aandoeningen, getest. Ruwweg tien procent test vervolgens positief, vaak zonder enige symptomen.

Op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum werd gepleit voor systematische testen in woonzorgcentra en bij verzorgenden. ‘Dat is zeker een piste’, klonk het. Intussen wast men in de rusthuizen twee keer per tien minuten de handen en ademen verplegers en artsen in flinterdunne maskers.

Meer