10.000 euro gevonden én teruggebracht maar mag u die eigenlijk houden?

In Turnhout heeft een toevallige passant 10.000 euro op straat gevonden. De eerlijke vinder bracht het geld naar de politie en die bracht het terug naar de rechtmatige eigenaar. Maar mag u zelfs een grote som gevonden cash houden?

Een mooi verhaal is het wel. Een man uit Turnhout vond op de Gasthuisstraat in Turnhout maar liefst 10.000 euro. Hij bracht die eenvoudigweg terug naar de politie. Daar komen veel lovende reacties op, maar mag u de oneerlijke reflex om het geld in eigen portefeuille te steken, hebben?

Teruggeven

Eigenlijk is het antwoord daarop simpel. Of het nu 150 euro of 10.000 euro is, geld dat u vindt, moet u teruggeven of naar de politie brengen. Het is niet van u. De politie probeert de rechtmatige eigenaar te vinden.

Als dat niet lukt, mag de gemeente waar u het geld heeft binnengebracht, het houden. Ze mag er dan mee doen wat ze wil.

Witwassen

Zelf het geld houden, kan u op een gevangenisstraf komen te staan en een geldboete. Daarnaast moet u er zich ook van bewust zijn dat een groot bedrag dat plots op uw rekening verschijnt, of uitgegeven wordt, zeer verdacht is. De fiscus kan u dan verdenken van witwaspraktijken. Toch maar aangeven dus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20