Zwitserse topbedrijven dol op Belgische CEO’s

Het Zwitserse technologiebedrijf Ascom, dat communicatietoestellen voor de bouw en de gezondheidssector maakt, benoemt Nicolas Vanden Abeele tot zijn nieuwe CEO. Daarmee komt opnieuw een Belg aan het hoofd van een groot Zwitsers bedrijf.

Vanden Abeele was de voorbije jaren directielid bij de West-Vlaamse beeldvormingsgroep Barco en was daarvoor manager bij Etex en Nokia/Alcatel-Lucent. Hij vervangt bij Ascom de Zwitserse Jeannine Pilloud, die het bedrijf verlaat. De beursgenoteerde onderneming is actief in achttien landen en telt 1.300 werknemers.

Is het omwille van hun meertaligheid en internationale ingesteldheid? Of omdat Zwitserland net als België een klein Europees land is met verschillende gemeenschappen? Het staat in elk geval vast dat Belgische topmanagers er goed in de markt liggen, want Ascom is lang niet het enige grote Zwitserse bedrijf dat door een Belg geleid wordt:

  • De bekendste Belgische topmanager in Zwitserse dienst is wellicht Paul Bulcke, die de voorzitter is van voedingsgigant Nestlé en daarvoor de CEO was.
  • Alain Dehaze is sinds september 2015 de CEO van rekruteringsgigant Adecco en laat in de Europese media vaak zijn licht schijnen over de grote trends op de arbeidsmarkt.
  • Dehaze volgde bij Adecco een andere Belg op: Patrick De Maeseneire, die CEO van Jacobs Holding werd. Dat is de investeringsgroep van de gelijknamige zakenfamilie en aandeelhouder van onder meer Barry Callebaut, het Zwitserse chocoladebedrijf dat De Maeseneire eerder leidde.
  • Dieter Vranckx, de ex-CEO van Brussels Airlines, staat sinds kort het hoofd van zusterbedrijf Swiss, dat ook tot de Duitse moedergroep Lufthansa behoort.
  • Ook in de directiecomités van de Zwitserse verzekeraars vinden we Belgen terug: Tanguy Polet is bij Swiss Life directielid en de CEO van de divisie Frankrijk, terwijl Kristof Terryn directielid en CEO Noord-Amerika is bij Zurich Insurance.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.