Zweedse staalproducent werkt aan ’s werelds grootste groene waterstoffabriek

H2 Green Steel heeft plannen om in het noorden van Zweden een staalfabriek te bouwen dat volledig wordt aangedreven door groene energie, dankzij de constructie van ’s werelds grootste groene waterstoffabriek.

H2 Green Steel is tot op heden een van de bescheiden spelers op de Zweedse staalmarkt. Het bedrijf werd pas opgericht in 2020, maar kon wel al enkele grote investeerders aantrekken, waaronder Daniel Ek, de oprichter van Spotify. Als jong bedrijf wil H2 Green Steel zijn stempel drukken op de staalindustrie.

Geen fossiele brandstoffen

Het bedrijf doet dat door zich toe te spitsen op een energieproductieproces waarbij er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Om dat te realiseren start H2 Green Steel de constructie van een staalfabriek in Norrbotten, een noordelijke provincie van Zweden. Bedoeling is om vanaf 2024 staal te produceren. Het bedrijf hoopt tegen 2030 jaarlijks 5 miljoen ton te produceren.

H2 Green Steel wil dat doen zonder schade te berokkenen aan het klimaat. ‘De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd’, aldus Henrik Henriksson, de toekomstige CEO van H2 Green Steel. ‘Aangezien staal een grote impact heeft op de duurzame ontwikkeling van andere industrieën, is een snelle verandering van de staalindustrie uitermate belangrijk.’

Volgens het Internationale Energieagentschap (IEA), is de ijzer- en staalsector verantwoordelijk voor 2,6 gigaton directe CO2-emissies per jaar. Uit die cijfers blijkt ook dat de staalsector de grootste industriële verbruiker van steenkool is. Ongeveer 75 procent van de energie komt uit steenkool.

Om daar iets aan te doen heeft H2 Green Steel beslist om een waterstoffabriek te bouwen. De fabriek zal zo’n 800 megawatt aan energie produceren.

Groene waterstof produceren

Waterstof kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Een daarvan is elektrolyse, waarbij een elektrische stroom water splitst in zuurstof en waterstof. Als de elektriciteit die in het proces wordt gebruikt, afkomstig is van een hernieuwbare energiebron zoals wind of zonne-energie, wordt het ‘groene’ of ‘hernieuwbare’ waterstof genoemd.

De grootste aandeelhouder van het bedrijf is de investeringsmaatschappij Vargas, medeoprichter van batterijmaker Northvolt. H2 Green Steel is momenteel een financieringsronde, een zogeheten serie A-financiering, van 50 miljoen euro aan het afronden. Investeerders zijn onder meer Scania, EIT InnoEnergy en Spotify-oprichter Daniel Ek. Voor de eerste fase van het project zal de totale financiering ongeveer 2,5 miljard euro bedragen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20