Tijdens een interview met persagentschap Bloomberg in Stockholm zei Zweeds minister van Financiën Magdalena Andersson: ‘Er speelden geen economische overwegingen toen we beslisten over de Zweedse coronastrategie.’
De zachte lockdown in Zweden zorgde ervoor dat het Scandinavische land een van de hoogste sterftegraden ter wereld kende. Bovendien was er ook nauwelijks een economisch voordeel aan de lossere aanpak. In mei moest Andersson nog toegeven dat het land voor ‘een zeer diepe economische crisis staat’, met een verwachte economische krimp van 7 procent.
Economische crisis
De Zweedse aanpak heeft wereldwijd een debat losgemaakt over de gevolgen van de pauzeknop in te duwen voor maatschappij en economie om een pandemie te bestrijden.
Andersson stelt dat Zweden volgens haar voor de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog staat. ‘De onzekerheid blijft groot en de werkloosheid zal waarschijnlijk nog stijgen’, legt ze uit.
Er zijn ook lichtpunten volgens haar. ‘De consumptie is bijvoorbeeld minder gezakt in Zweden dan in andere landen.’
Toch lijkt de recessie in Zweden minstens even erg als in de rest van de Europese Unie. Het handelsblok gaat uit van een gemiddelde daling van het bbp van 7,4 procent dit jaar.
Politieke crisis
De gewaagde strategie heeft het land ook in een politieke crisis gestort. Vorige week gaf de Zweedse top-epidemioloog en voornaamste Covid-adviseur, Anders Tegnell, toe dat hij fouten had gemaakt. Met wat hij nu weet zou hij een strengere lockdown hebben geadviseerd, zegt hij. Maar hij en premier Stefan Löfven hebben allebei beloofd zich aan de huidige strategie te houden.
Uit een peiling van vorige week bleek dat het vertrouwen in het crisisbeheer van de overheid bij de Zweedse bevolking ver zoek was. De steun voor de aanpak nam een duik van 20 procent. Minder dan de helft van de bevolking staat er nog achter, volgens die laatste bevraging.
De Zweedse autoriteiten hopen nu dat hun strategie vruchten zal afwerpen op lange termijn. Een duurzame aanpak was volgens Andersson altijd de bedoeling geweest: ‘We hebben geluisterd naar onze experts, en naar hun beoordeling van wat de meest effectieve langetermijnstrategie is om de pandemie te beteugelen.’