Koelt de Zweedse huizenmarkt eindelijk af? Woningen 14 procent goedkoper sinds april

Een woning in Zweden is nu 14 procent goedkoper vergeleken met april dit jaar, blijkt uit resultaten van het onderzoeksbureau Valueguard.

Waarom is dit belangrijk?

Vastgoedmarkten beginnen wereldwijd af te koelen als gevolg van de economische onzekerheid waar veel landen mee te kampen hebben. In sommige landen, zoals Zweden, zijn de prijzen zelfs al beginnen dalen.

De essentie: De huizenprijzen in Zweden zijn voor een zevende maand op rij gedaald. In totaal zijn ze al met 14 procent gekrompen tegenover de maand april, meldt Bloomberg aan de hand van gegevens van Valueguard.

  • De prijs van vrijstaande huizen is het hardst gedaald, blijkt uit het onderzoek.
  • De prijsdaling zou dubbel zo groot zijn in het zuiden van het land. Dat komt deels door een elektriciteitstekort. In het noorden is er een overvloed aan waterkracht.
  • Experts binnen de Riksbank, de centrale bank van Zweden, voorspellen dat de daling verder kan oplopen tot 18 procent.

Renteverhogingen

Verder: Algemeen wordt verwacht dat de bank op 24 november opnieuw een renteverhoging van 75 basispunten zal doorvoeren.

  • Daarmee zou de basisrente op 2,5 procent komen te staan, tegenover nul in februari. Hogere rentevoeten maken het duurder om een hypotheek aan te gaan, wat de situatie verder zou kunnen bemoeilijken.
  • Kanttekening: de financiële schade in Zweden is mogelijk ook een gevolg van het negatieve rentebeleid dat het land vijf jaar lang aanhield. Dat zou er immers toe hebben bijgedragen dat een vastgoedbubbel is ontstaan, die nu dus lijkt te zijn gebarsten.

Een nieuwe kopzorg voor banken?

Zoom in: De Riksbank bestempelt de vastgoedsector als de grootste bedreiging voor de financiële stabiliteit van het land, meldt nieuwsdienst Bloomberg.

  • Eigenaren van commercieel onroerend goed zullen de komende jaren te maken krijgen met lange looptijden van obligaties.
  • Een aanzienlijk deel van hypotheken in Zweden is gekoppeld aan een variabele rente. De Riksbank waarschuwt dat een gezin in Stockholm volgend jaar tot 60 procent meer zal moeten betalen om een lening af te betalen tegenover het jaar 2021.
Meer