Zweden sluit de deuren (een beetje): horeca vroeger dicht na besmettingspiek

Zweden, het land dat nooit een lockdown heeft opgelegd om het coronavirus aan banden te leggen, ziet zich nu toch genoodzaakt om de horeca gedeeltelijk te sluiten.

Na 22.30 uur wordt het stil in Zweden. Het is te zeggen: vanaf dan moet de horeca op slot en vanaf 22 uur mag er al geen alcohol meer verkocht worden. Het is de eerste keer dat Zweden dat soort maatregelen neemt in de strijd tegen de coronacrisis, al kwam er vorige week al een kleine verscherping in de richting van de horeca.

Lockdownbeleid

Zweden had lang een vrij laag besmettingscijfer, ondanks een gebrek aan maatregelen. Het land was dan ook een lichtend voorbeeld voor critici van het Belgische lockdownbeleid.

Maar momenteel beleeft het Scandinavische land nu toch een coronapiek. De verspreiding van het virus is versneld. De eerste minister Stefan Lofven liet optekenen dat het aantal patiënten op intensieve zorgen is verdubbeld in de afgelopen week. Dat is een duidelijke indicatie dat het virus als een lopend vuurtje rondgaat.

In één op de vier bedden op intensieve zorgen ligt momenteel een Covid-19-patiënt. Nog volgens Lofven is de motivatie van de Zweden om de vrijwillige maatregelen op te volgen, geminderd. De Zweden beroemden er zich om dat ze de gouden regels, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden, goed aanhielden.

Drie maanden

Opvallend: de maatregelen gaan meteen in voor zeker drie maanden. Op 20 november treden ze in werking. Lofven zal ze eind februari herbekijken.

In Zweden wonen zowat 10 miljoen mensen. Er zijn 166.707 vastgestelde gevallen van het coronavirus, 6.082 mensen overleden er aan de gevolgen van een Covid-19-infectie. Ter vergelijking: in België zijn er volgens Johns Hopkins al 515.391 bevestigde coronagevallen. 13.758 mensen lieten het leven.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20