Coronavirus nu ook in Zweden in opmars: premier gaat in quarantaine

Sinds kort is het coronavirus ook in Zweden – het land dat wereldwijd hoge ogen gooide met een los beleid zonder lockdowns – stevig in opmars. De Zweedse premier Stefan Lofven moet nu zelfs door een mogelijk hoogrisicocontact in quarantaine gaan.

Dat maakte de premier donderdag bekend. In een post op Facebook schreef hij dat hij woensdag had vernomen dat een persoon in zijn omgeving nauw contact heeft gehad met een besmet persoon. Lofven en zijn echtgenote Ulla gaan zich op aanraden van hun arts isoleren en de premier zelf zal tot nader order vanop afstand werken. ‘Het gaat goed met ons en we hebben geen symptomen’, zei Lofven, die aangaf dat hij zo snel mogelijk een test zal ondergaan.

Over de coronasituatie in zijn land gaf de premier nog toe dat de epidemie ‘snel de verkeerde richting uitgaat’. Zweden gaat er al maanden prat op om geen strenge inperkingen en dwangmaatregelen af te kondigen. Winkels, scholen en horeca blijven open. Mondmaskers zijn noch verplicht, noch aanbevolen. Het gezond verstand primeert en handen wassen is wel altijd aangewezen. Op die manier sleurt het land zich door de pandemie.

Strengere maatregelen

Na een eerste golf, die resulteerde in meer dan 5.000 doden, boekte het land vervolgens tussen juli en half oktober goede resultaten. Sindsdien is het aantal nieuwe gevallen enorm gestegen. Dinsdag telde het land 10.177 nieuwe gevallen, woensdag werden er 28 bijkomende sterfgevallen gemeld. ‘Er worden nu steeds meer intensive care-bedden gebruikt om coronapatiënten te behandelen. Het respijt dat we deze zomer gekregen hebben, is voorbij’, zei Lofven daar eerder over.

Eerder deze week kondigde het land daarom strengere – maar vrijblijvende – maatregelen af. In drie dichtbevolkte regio’s wordt het gebruik van het openbaar vervoer en shoppen van niet-essentiële goederen afgeraden. Voorts limiteert de Zweedse regering het aantal mensen dat aan één tafeltje op café of restaurant zit tot acht personen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20