Zweden, dat veel kritiek heeft gekregen omdat het sinds de start van de coronacrisis een zeer milde lockdown heeft ingevoerd, krijgt voor die aanpak nu steun vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Volgens de Ierse epidemioloog Michael Ryan heeft de Scandinavische natie wel degelijk een ‘zeer sterk gezondheidsplan’ geïmplementeerd. Ryan is ‘emergency expert’ bij de WHO. In een interview met het Svenska Dagbladet zegt Ryan dat het Zweedse plan wel eens het model zou kunnen worden om ‘het nieuwe normaal’ te bereiken.
Buitenbeentje in internationale gemeenschap
Zweden is wat betreft de strijd tegen het coronavirus een buitenbeentje in de internationale gemeenschap. Het volgde een afwijkende en eigenzinnige aanpak. Scholen, cafés, bars en restaurants bleven open. Burgers werden volwassen genoeg geacht om ‘social distancing’ te respecteren. De resultaten zijn – ondanks de aanzwellende kritiek – zeker niet slechter dan die in landen waar wel een volledige lockdown van kracht is. Met meer dan 10 miljoen inwoners telt het land voorlopig minder dan 21.520 bevestigde gevallen en 2.653 overlijdens.
Volgens de Zweedse epidemioloog Anders Tegnell zal het land binnen enkele weken groepsimmuniteit bereiken. Dat zal de verspreiding van het virus sterk beperken. Toch is er veel kritiek op de Zweedse aanpak. In de naburige Scandinavische landen zijn in verhouding minder bevestigde gevallen en overlijdens opgemeten. Noorwegen en Finland, landen die half zoveel inwoners tellen hebben minder dan 250 overlijdens. Ook Denemarken legde een gunstiger parcours af.
‘Zweeds model is fout geïnterpreteerd’
Maar volgens Ryan is ‘het Zweedse model’ slecht geïnterpreteerd. ‘We moeten ons ervan bewust zijn dat het virus er nog altijd is. Daarom moeten we als individu, familie of gemeenschap alles in het werk stellen om de verspreiding ervan te reduceren. Dat houdt in dat we onze levenswijze moeten aanpassen. Ik denk dat Zweden daarbij een voorbeeld in ‘real time’ vormt.’
Volgens Johan Giesecke, een Zweeds epidemioloog van wereldfaam, die de Zweedse overheid adviseert in de coronacrisis, moeten enkel de oudere en kwetsbare mensen worden beschermd. De afzwakking van de curve die nu in verschillende Europese landen wordt opgemeten is even goed het gevolg van het vroegtijdig overlijden van de meest kwetsbare mensen als van de lockdown zelf. Tijdens de ‘exit’, die nu in vele landen moet starten, zullen jullie nog met overlijdens te maken krijgen die wij al hebben gehad’, zei Giesicke recent. Hij maakte ook brandhout van de lockdowns die in de meeste westerse landen zijn geïntroduceerd.
Volgens Ryan zijn meer dan 40 procent van de overlijdens in Zweden in ouderlingentehuizen opgemeten.