Zuid-Koreaanse particuliere beleggers richten hun pijlen massaal op Amerikaanse aandelen in teleurstellende binnenlandse markt

Ondanks een wereldwijde daling van de financiële markten vorige week, storten Zuid-Koreaanse particuliere beleggers geld in Amerikaanse aandelen, een trend die al jaren aan de gang is. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan het lage aandeelhoudersrendement en de lage waarderingen in de binnenlandse aandelenmarkt van Zuid-Korea.

Zuid-Koreaanse winkeliers hebben actief aandelen gekocht van bedrijven als Nvidia, Tesla, Apple en meer, aangewakkerd door de wereldwijde AI-gekte. Sunny Noh, een 49-jarige belegger die sinds 2020 in Tesla belegt, ziet de recente marktdaling als een koopkans voor de lange termijn. Hij gelooft dat Amerikaanse aandelen, ondanks kortetermijnschommelingen, op de langere termijn weer zullen stijgen.

Zuid-Koreaanse beleggers gefrustreerd door binnenlandse markt

Particuliere beleggers zoals Noh zijn gefrustreerd door de zogenaamde “Koreakorting” van lagere aandeelhoudersrendementen en lage waarderingen op de Zuid-Koreaanse aandelenmarkt van 1,8 biljoen dollar, de thuisbasis van technologietitanen zoals Samsung Electronics.

Beleggers zijn teleurgesteld dat deze bedrijven niet voorop lopen in de AI-hausse. Aandelen van Samsung zijn dit jaar met 4 procent gedaald tegenover een stijging van 120 procent voor Nvidia. Hynix heeft het beter gedaan, met een stijging van 25 procent. De koers-boekwaardeverhouding voor Koreaanse bedrijven over de afgelopen 10 jaar is gemiddeld 1,04 tegenover 3,64 voor de VS.

Overheidsinspanningen om binnenlandse markt te stimuleren

De overheid heeft een “Corporate Value-up Programme” voorgesteld om de binnenlandse aandelenmarkt concurrerender te maken door belastingvoordelen te bieden en de bestuursstructuren te verbeteren. Veel analisten zeggen echter dat dit programma slechts een bescheiden impact zal hebben vanwege de ondoorzichtige bestuursstructuren van Zuid-Koreaanse familieconglomeraten.

Oh Jeong-min, een 42-jarige particuliere belegger die ongeveer 10 procent van zijn binnenlandse en Amerikaanse aandelen verloor tijdens de marktschok van vorige week, is van plan om meer Amerikaanse aandelen te kopen “als de tijd rijp is”. Hij gelooft dat het soort dividenduitkering en aandeelhoudersrendementstrend dat hij ziet bij Amerikaanse bedrijven moeilijk te vinden is in Korea.

Verwachting voor aanhoudende uitstroom

Analisten en beleggers verwachten dat de uitstroom van fondsen zal aanhouden naarmate de vergrijzende bevolking op zoek gaat naar hogere rendementen. De Financial Services Commission heeft de trend erkend en verklaard dat het haar doel is om investeringen te stimuleren, niet alleen onder particuliere beleggers maar ook onder institutionele en buitenlandse beleggers, door de binnenlandse aandelenmarkt concurrerender te maken.

Seungyeon Kim, CEO bij Toss Securities, merkt op dat Zuid-Korea een opmerkelijke markt in Azië is geworden, waarbij de omvang van de investeringen van Zuid-Koreanen in Amerikaanse aandelen nu die van Japan overtreft. Oh, de particuliere belegger, zet in op meer stijgingen voor Amerikaanse aandelen en is van mening dat men als belegger voor de Amerikaanse markt moet kiezen als men op de lange termijn denkt.

Key Takeaways

• Zuid-Koreaanse particuliere beleggers storten fondsen op Amerikaanse aandelen vanwege het lage aandeelhoudersrendement en de lage waarderingen in hun thuismarkt.
• Beleggers zijn gefrustreerd door de zogenaamde “Korea discount” van lagere aandeelhoudersrendementen en lage waarderingen op de aandelenmarkt van Zuid-Korea.
• De regering heeft een “Corporate Value-up Programme” voorgesteld om de binnenlandse aandelenmarkt concurrerender te maken, maar veel analisten zeggen dat dit slechts een bescheiden effect zal hebben.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.