Apple dankzij AI-plannen opnieuw waardevolste bedrijf ter wereld, voor Microsoft en Nvidia

Beleggers hebben positief gereageerd op de voorstelling van Apple Intelligence. Deze AI-functies van Apple komen later dit jaar naar iPhones, iPads en Macs en worden enthousiast onthaald. Het zorgde ervoor dat het aandeel woensdag met 4 procent steeg. Daardoor is de totale waarde van Apple 3,31 biljoen dollar (3,06 biljoen euro). Dat maakt het opnieuw het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Waarom is dit belangrijk?

De AI-boom zorgt ervoor dat bedrijven die op de kar van artificiële intelligentie zijn gesprongen razendsnel in waarde toenemen. De techgiganten Apple, Nvidia en Microsoft wisselen elkaar daardoor de laatste maanden telkens af voor de titel van 'waardevolste bedrijf ter wereld'.

Apple Intelligence

De details: Apple stelde begin deze week Apple Intelligence voor. Het gaat om reeks AI-functies die vanaf iOS 18 op heel wat van hun toestellen beschikbaar zullen zijn. Aanvankelijk reageerde markt matig op die plannen, maar na enige tijd nam het enthousiasme toch toe.

  • Sinds die aankondiging is het aandeel van Apple al 12 procent gestegen. Daardoor is bedrijf nu 3,31 biljoen dollar (3,06 biljoen euro) waard. Dat maakt het het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het gaat hierbij Microsoft met 3,26 biljoen dollar (3,02 biljoen euro) en Nvidia met 3,1 biljoen dollar (2,87 biljoen euro) vooraf.

Op naar marktwaarde van 4 miljard dollar?

Het ziet er momenteel niet naar uit dat de AI-boom snel zal stoppen. Volgens Dan Ives, analist bij Wedbush via Business Insider, is Apple dan ook op weg naar een marktwaarde van 4 biljoen dollar (3,7 biljoen euro) binnen een jaar. Dat zou een verdere beursstijging zijn van 21 procent. Ives ziet daarvoor meerdere redenen.

  • Er zijn momenteel zo’n 1,5 miljard iPhones in gebruik wereldwijd. Het probleem daarbij is dat die toestellen steeds langer meegaan, waardoor mensen niet vaak genoeg een nieuw model kopen. Omdat Apple Intelligence enkel beschikbaar zal zijn op de meest recente iPhones zou dat in de nabije toekomst voor veel gebruikers een motivatie kunnen zijn om een nieuwe iPhone te kopen.
  • Developers krijgen met Apple Intelligence ook extra mogelijkheden waardoor er een soort aparte AI Apple Store kan ontstaan met nieuwe apps.
  • Tot slot voorspel Ives dat Apple in een iets verdere toekomst mogelijk zelf een soort betalende versie van Apple Intelligence kan lanceren. Zonder extra te betalen, zal je dan enkel kunnen gebruikmaken van de basismogelijkheden. Voor alle mogelijkheden moet je misschien wel een extra abonnement nemen.

Maar: Deze voorspelling over Apple sluit niet uit dat ook Nvidia en Microsoft binnenkort doorgroeien tot een marktwaarde van 4 biljoen dollar (3,7 biljoen euro).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.