Zuid-Korea schokt Japan op Olympische Spelen: “Jullie vertrappelen de harten van mensen uit Fukushima”

Hoewel de Olympische Spelen in Tokio pas eind deze week van start gaan, is er al een diplomatiek incident uitgebroken tussen Japan en Zuid-Korea. Uit vrees dat zijn atleten ingrediënten uit Fukushima zouden kunnen binnenkrijgen, heeft Zuid-Korea een speciaal dieet voor hen samengesteld.

De kernramp in Fukushima vond tien jaar geleden plaats, al zijn de littekens nog steeds voelbaar. Vooral in de hoofden van de Zuid-Koreanen. Een jaar geleden had het Koreaans Olympisch Comité (KOC) al aangekondigd dat het tijdens de Olympische Spelen zijn eigen ingrediënten zou meenemen en dat het door Japan aangeboden voedsel met stralingsdetectoren zou controleren.

De Zuid-Koreaanse delegatie, die nu ter plaatse is in Tokio, heeft woord gehouden. Veertien koks zijn met hun meegereisd naar Japan. Hun bagage zit propvol met lokale ingrediënten, waaronder bijvoorbeeld Zuid-Koreaanse augurken. In totaal zullen ze 420 maaltijden per dag bereiden voor de Zuid-Koreaanse atleten en personeelsleden.

Zoals aangekondigd, zal het KOC ook het eten dat door hun Japanse gastheer geserveerd wordt, controleren. Hun grootste angst? Ingrediënten uit de prefectuur Fukushima, waar een tsunami in 2011 een kerncentrale vernielde.

Japan is geschokt

In Japan wordt het wantrouwen van Zuid-Korea niet goed ontvangen. Masahisa Sato, parlementslid voor de regerende Liberaal-Democratische Partij in Japan, zei tegen de Japanse krant Yomiuri Shimbun dat het voedingsplan van Zuid-Korea “de harten van de inwoners van Fukushima vertrappelt”.

De Japanners zijn niet alleen gekwetst, maar vrezen ook dat dit de reputatie zal schaden van de boeren van Fukushima, die het de afgelopen tien jaar erg moeilijk hebben gehad.

“De boeren in Fukushima doen grote inspanningen voor de veiligheid en zouden hiertegen moeten protesteren. In feite produceren we veel producten van hoge kwaliteit”, zei Tomohisa Ishikawa, directeur van het Macroeconomic Research Center van het Japan Research Institute.

Veel Japanse internetgebruikers hebben online scherpe kritiek geuit op het besluit van Zuid-Korea en noemden het onder meer “teleurstellend” en “onaangenaam”.

Niet het eerste incident

Dit is niet het eerste incident tussen Zuid-Korea en Japan in de aanloop van de Spelen in Tokio. Dit weekend kreeg de Zuid-Koreaanse delegatie te horen dat ze spandoeken van de balkons van hun atleten moesten weghalen omdat ze verwezen naar conflicten uit het verleden met hun gastheer.

In 2019 vroeg Zuid-Korea het IOC ook om Japan te verbieden zijn vlag van de rijzende zon te gebruiken, een symbool van het imperialistische verleden van Japan.

Ten slotte klaagde Japan in 2018, tijdens de Winterspelen van Pyeongchang, dat supporters zwaaiden met een vlag van het Koreaanse schiereiland waarop betwiste eilanden waren afgebeeld, bekend als Dokdo in het Koreaans en Takeshima in het Japans.

Hoewel hun banden sinds 1965 enigszins genormaliseerd zijn, zijn de betrekkingen tussen Japan en Zuid-Korea vaak nog gespannen te noemen. Zo is de Japanse bezetting van het Koreaanse schiereiland in het verleden nog niet helemaal verteerd.

Meer
Lees meer...
Markten