Twee atleten in olympisch dorp testen positief op Covid-19

Enkele dagen voor het begin van de Spelen, hebben twee atleten in het olympisch dorp in Tokio positief getest op Covid-19. Dat bevestigen de organisatoren. 

Daarmee komt de teller van besmette mensen in het dorp, dat plaats biedt aan 11.000 atleten en een duizendtal personeelsleden, op drie. De twee atleten komen uit hetzelfde land en beoefenen dezelfde sport, zei een woordvoerder. Ze moeten allebei veertien dagen in quarantaine. 

Eerder op zaterdag werd de eerste besmetting met het coronavirus in het olympisch dorp vastgesteld. Het ging hierbij om een personeelslid uit hetzelfde land. De besmette persoon legde op de luchthaven, bij aankomst in Japan, een negatieve test af, maar bij de ingang van het olympische dorp volgde een positieve test. 

Tokio 2020-woordvoerder Masa Takaya zei dat de drie gevallen “uit hetzelfde land en van dezelfde sport afkomstig waren”. De rest van hun teamgenoten zijn getest en zijn nu in isolatie op hun kamers. Om welk team het juist gaat, is niet bekend. 

Nog een andere atleet die niet in het dorp verblijft, testte zondag positief bij aankomst in Japan. Ook deze atleet was volgens de organisatoren “niet Japans”. De Spelen beginnen vrijdag, maar de bezorgdheid groeit nu in totaal 55 bevestigde gevallen in verband worden gebracht met de Olympische Spelen. 

Draconische maatregelen

Om het coronavirus geen kans te geven, neemt het Japanse organisatiecomité draconische maatregelen waarbij atleten dagelijks worden getest en er amper bewegingsvrijheid is. “Het mengen van bevolkingsgroepen is zeer beperkt. We beperken het risico tot een absoluut minimum”, zei Christophe Dubi, uitvoerend IOC-directeur voor de Olympische Spelen, zondag. “We kunnen ervoor zorgen dat overdracht tussen de verschillende groepen bijna onmogelijk is.”

De Olympische Spelen zullen bovendien plaatsvinden zonder toeschouwers. Dat besliste de organisatie met de Japanse overheid begin deze maand, nadat eerder de noodtoestand werd uitgeroepen in Tokio tijdens de Spelen omwille van de dramatische coronacijfers ter plaatse.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20