Japan gaat radioactief afvalwater van Fukushima in de oceaan lozen

De Japanse regering heeft dinsdag een plan goedgekeurd om het radioactief afvalwater van de kernramp van Fukushima in de oceaan te laten stromen. Milieuorganisaties, de lokale bevolking en buurlanden veroordelen de beslissing.

Het water, meer dan een miljoen ton, is volgens de Japanse regering behandeld zodat het minder vervuilend is. Volgens het plan zou het binnen twee jaar in de oceaan worden geloosd. Meer dan 10 jaar na de kernramp zou dat opnieuw een zware klap zijn voor de visindustrie van Fukushima, dat al jaren tot de grootste tegenstanders van het plan behoort. De lokale vissersgemeenschappen zijn bang dat het plan het jarenlange werk om het vertrouwen in zeevruchten uit de regio te herstellen, zal ondermijnen.

De Japanse overheid wordt wel gesteund door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), dat stelt dat het proces overeenkomt met hoe verschillende atoomcentrales over de hele wereld hun afvalwater lozen. ‘Lozen in de oceaan gebeurt elders ook. Het is niets nieuws. Er is hier geen schandaal’, zei IAEA-directeur-generaal Rafael Mariano Grossi vorig jaar.

Premier Yoshihide Suga heeft het over ‘een onvermijdelijke fase’ in het decennialange proces van de ontmanteling van de kerncentrale.

‘Extreem onverantwoordelijk’

Buurland China liet al weten dat het plan ‘extreem onverantwoordelijk’ is, en beschuldigt Japan van zijn wil door te voeren zonder rekening te houden met ‘binnenlandse en buitenlandse weerstand en twijfel’.

‘Deze aanpak is buitengewoon onverantwoordelijk en zal de internationale volksgezondheid en veiligheid en de belangen van de mensen in de buurlanden ernstig schaden’, staat te lezen in een verklaring op de website van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Zuid-Koreaanse buitenlandminister ‘betreurt de beslissing ten zeerste’.

De VS betuigden dan weer hun steun voor de beslissing en bedankten Japan zelfs voor zijn ‘transparante inspanningen bij zijn beslissing om het behandelde water van de locatie in Fukushima Daiichi af te voeren’, tweette Anthony Blinken, de hoogste Amerikaanse diplomaat.

Beperkte opslagcapaciteit

Sinds een tsunami in 2011 reactor 4 van de kerncentrale ernstig beschadigde – alle kernbrandstof was gesmolten – heeft water zich opgehoopt in onder meer de beschadigde reactor. Het gaat zowel om koelwater als regenwater en dergelijke. Door de radioactieve straling in de grond en in de lucht is dat water ernstig vervuild. Momenteel wordt het aangetaste water opgeslagen in tanks, maar tegen de zomer van 2022 zal de maximale opslagcapaciteit bereikt zijn.

Volgens de Japanse regering zal het water voldoende gefilterd worden om schadelijke isotopen ter verwijderen, en zal het voldoen aan internationale standaarden wanneer het in de oceaan geloosd wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20