Zuid-Korea plaatste geen steden onder quarantaine, maar is ook aan de winnende hand

Samen met China, Italië en Iran is Zuid-Korea een van de meest door de coronavirusepidemie getroffen landen. In tegenstelling tot de eerste twee voormelde landen koos de regering in Seoel niet voor massale quarantaine van de bevolking. Ze koos voor een reeks andere ingrijpende maatregelen en lijkt nu ook aan de winnende hand. Sinds de piek van 900 bijkomende gevallen op 28 februari gaan de cijfers in dalende lijn. Met 7.513 besmettingen en 54 doden haalt het land trouwens een uitzonderlijk lage overlijdensratio van minder dan 1 procent.

Worldofmeters

De Zuid-Koreanen deden veel en blijkbaar deden ze ook veel goed.

  • Ze hebben tot nog toe 190.000 mensen getest, met een capaciteit van 15.000 per dag. Ter vergelijking: tot vorige zaterdag waren er – door een gebrek aan testkits – in de VS minder dan 1.600 mensen op het virus getest. Amerika telt 327 miljoen inwoners, Zuid-Korea 51 miljoen. Het land testte dus 3.700 mensen per miljoen inwoners, de VS amper… 5.
  • De tests zijn gratis en dokters die gevallen van covid-19 vermoeden kunnen onbeperkt testen.
  • In het land zijn 50 drive-thru-testcentra opgezet, waar de test op 10 minuten kan worden afgenomen.
  • De overheid neemt alle kosten voor de tests en verzorging van besmette personen op zich. Ook worden ziekenhuizen vergoed die in quarantaine werden geplaatst.
  • Patiënten met longontsteking worden proactief op het coronavirus getest om het virus al in een vroeg stadium te kunnen ontdekken.
  • Vanwege zijn ervaring met MERS werden afzonderlijke testcentra opgericht om zo de ziekenhuizen niet te overbelasten, wat in Italië vandaag duidelijk wel het geval is.

De Shincheonjisekte in Daegu

Zuid-Korea ging in tegenstelling tot China en Italië niet over tot het volledig afsluiten van steden of regio’s. Enkel werden, naast delen van ziekenhuizen, ook 2 flatgebouwen in de stad Daegu, waarin veelal leden van een religieuze sekte wonen, onder quarantaine geplaatst. Daegu is de vierde stad van het land en het epicentrum van de uitbraak. Onder de meer dan 10.000 leden van de Shincheonjikerk raakten er 4.173 besmet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20