Heeft China het coronavirus onder controle?

De Chinese machthebber Xi Jinping heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de stad Wuhan, het epicentrum van de covid19—uitbraak. Xi feliciteerde er artsen, verplegend personeel, militairen, politie en vrijwilligers, die zich tijdens de uitbraak hadden onderscheiden. Hij bevestigde dat de stad ‘de pagina heeft omgedraaid en dat het virus nu onder controle is‘.

Het aantal besmettingen in China blijft dalen en in Wuhan zijn 12 van de 14 tijdelijke ziekenhuizen die speciaal waren ingericht om patiënten met het coronavirus te verzorgen opnieuw gesloten. Zelden vermeld maar niet onbelangrijk: volgens de meest recente cijfers verzameld door de de Johns Hopkins universiteit zijn op het Chinese vasteland in totaal 80.756 mensen besmet geraakt, van wie er al 60,096 zijn genezen. Driekwart dus. 3.136 mensen (of 3,8% van het totaal) zijn aan het virus overleden. 3.024 van die doden vielen in de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is.

Hoe China het virus zo goed als klein kreeg blijft voer voor speculatie. Maar als de cijfers van Johns Hopkins kloppen dan daalde het aantal nieuwe besmettingen van meer dan 3.000 per week op zijn piek begin februari, tot minder dan 50 vorige zondag. China is niet eens meer de meest getroffen natie. Zowel Italië als Zuid-Korea en Iran hebben nu meer gevallen pro capita.

De daling kan op drie manieren worden uitgelegd

  1. China sjoemelt met de cijfers en geeft minder besmettingen aan dan er in werkelijkheid zijn. China heeft een lange traditie van creatief boekhouden in vele domeinen.
  2. De totale quarantaine van volledige steden die werd doorgevoerd in de provincie Hubei, bleek de enige winnende formule. Zelfs mensen die niet ziek waren mochten hun huis 35 dagen lang niet verlaten.
  3. Het virus wordt op natuurlijke wijze steeds minder agressief, net zoals dat met Sars en het H1N1-virus gebeurde. Ook die virussen konden uiteindelijk met eenvoudige maatregelen worden bedwongen vooraleer ze nog meer schade konden aanrichten.

Of de lente..?

Een aantal wetenschappers denkt dat het virus vanzelf zal verdwijnen eens de lente komt en de temperaturen stijgen. In de provincie Hubei manifesteert de lente zich doorgaans iets vroeger dan in Noord-Europa, met temperaturen rond 14 graden celsius in de voorbije dagen. Dat is een paar graden meer dan in bijvoorbeeld Milaan en Venetië, waar de Italiaanse problemen zich concentreren.

De kans bestaat dus dat het virus gewoon de natuurwetten ondergaat en zich moeilijker in leven houdt naarmate de buitentemperatuur stijgt. Toch blijft dit alles weinig meer dan speculatie. De tijd zal leren of het de strenge quarantainemaatregelen of gewoon de natuur was die het virus op zijn retour dwong.

Meer