Zuhal Demir (N-VA) pakt de KU Leuven aan, maar krijgt felle interne kritiek binnen de Vlaamse regering.

Zuhal Demir (N-VA) pakt de KU Leuven aan, maar krijgt felle interne kritiek binnen de Vlaamse regering.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) – foto: HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

“Impulsieve profilering, in combinatie met echte verontwaardiging”, zo wordt de plotse uitval van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) afgedaan binnen de eigen Vlaamse regering.

Daar was men niet bepaald opgezet met de démarche die Demir de afgelopen dagen ondernam. Alles draait daarbij rond een verkrachtingszaak aan de KU Leuven, waarbij een professor een studente psychologie verkrachtte. Het meisje diende later klacht in, en had zware mentale problemen na het voorval, de professor bleef nog jaren actief, en kreeg zelfs een oorkonde van de universiteit.

Bij de universiteit verdedigde men zich door te stellen dat het “op vraag van de onderzoeksrechter was”, die een lopend onderzoek niet wilde in gevaar brengen, dat de universiteit jarenlang niets deed in de zaak. En dat de advocaten van het slachtoffer zelf aangaven “tevreden te zijn met de aanpak van de universiteit”. Maar daar klonk gisteren luide kritiek: de Leuvense studenten reageerden boos over de erg late reactie van hun universiteit, in heel de zaak.

Wie er wel als de kippen bij was, was Demir, om de universiteit en rector Luc Sels keihard aan te pakken. Gisterenochtend trok ze naar de radiostudio’s, en liet ze via een persbericht weten dat ze ook meteen een subsidie van 1,4 miljoen euro voor de Leuvense universiteit tijdelijk zou bevriezen. “Zolang huidige rector Luc Sels geen duidelijkheid geeft over de rol van de KU Leuven en hem persoonlijk, zal ik geen Vlaams belastinggeld meer aan de KU Leuven geven”, zo stelde ze in een persbericht. Dat de advocaat van het slachtoffer wél tevreden was met de aanpak van de universiteit, wel dat deed men tegelijk fijntjes af, met erop te wijzen “dat die man ook aan de KU Leuven werkt”.

Ook ’s avonds bleef Demir op haar offensieve lijn, in de VRT-studio’s: “Dit gaat over veel meer dan de universiteit of de rector, dit gaat over welk signaal je als gemeenschap en samenleving geeft aan slachtoffers, ook slachtoffers die hun stem nog niet hebben laten horen.”

Vervelend tegelijk: de mededeling over de subsidies die geschrapt werden, kwam als minister van Justitie (Vlaanderen heeft een klein deeltje eigen bevoegdheden op dat domein), maar de subsidie geeft ze wel als minister van Toerisme. Het gaat immers om een viering van 600 jaar KU Leuven in 2025, waar ook trouwens zowel Jan Jambon (N-VA) als minister van Cultuur en Matthias Diependaele (N-VA), als minister van Erfgoed elk 2,2 miljoen euro voor geven. Beide andere N-VA’ers trokken hun subsidies niet in.

Binnen de Vlaamse coalitie van Jan Jambon (N-VA) ontstond zo grote ergernis over het optreden van Demir. “Natuurlijk is ze echt oprecht gevoelig aan die problematiek. Maar de manier waarop ze die gevoeligheid nu toont, is gewoon echt geen goed bestuur. Stel je eens voor dat iedereen in de Vlaamse regering zo begint te doen?”, is bij een coalitiepartner te horen.

Zowel bij Open Vld als cd&v is er al langer ergernis over het eigengereide optreden van Demir die zo “de coalitie telkens in gevaar brengt, door zich compleet als einzelgänger te gedragen, zonder enig overleg”.

En we geven het nog mee: volgens Belga gaat Vlaams vice-minister-president Hilde Crevits (Cd&v) op 14 november terug aan de slag. Zo is de Vlaamse regering dan weer compleet.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.