Zoveelste episode in Brexit-discussies

De Brexit-discussies tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk blijven aanslepen. De Britse premier Boris Johnson dreigde ermee artikel 16 van het Noord-Ierlandprotocol te activeren. Maros Sefcovic de vice-president van de Europese Commissie en Eurocommissaris voor Institutionele Relaties, roept op tot voorzichtigheid.

De discussie is de zoveelste de afgelopen maanden. Beide partijen raken het maar niet eens over de douanegrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, waarna de Britste regering vaak met artikel 16 schermt als dreigmiddel.

Artikel 16

Sefcovic waarschuwt Johnson voor serieuze consequenties als de Britten artikel 16 activeren. Dat artikel bepaalt de regeling van douanecontroles tussen het VK en de EU: momenteel ligt de ‘grens’ in de Ierse Zee, die Ierland scheidt van Groot-Brittannië. Dat betekent dat ook goederen die vanuit Noord-Ierland (een deelstaat van het Verenigd Koninkrijk) naar de andere delen van het land worden verscheept, via de douane moeten passeren.

Dit is zeer tegen de zin van de Britten, die de douanegrens liever zien gelijk lopen met de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. De hele situatie is van Britse kant enigszins begrijpelijk, aangezien binnenlands import lang kan duren door de douane. Anderzijds hebben ze destijds zelf onderhandelt over het Brexit-akkoord, met alle bepalingen die er nu nog steeds instaan. Ook heeft Europa in de huidige gesprekken al zeer veel water bij de wijn gedaan, maar dat alles is niet genoeg voor de Britten: het is hun idee, koste wat kost.

Serieuze consequenties

Vooral de dreigementen met het activeren van artikel 16 zint Maros Sefcovic duidelijk niet: “Laat er geen twijfel over bestaan: het activeren van artikel 16, met als doel ons op de knieën te krijgen aan de onderhandelingstafel, zal serieuze gevolgen hebben. Vooral voor Noord-Ierland, dat in een staat van onstabiliteit en onvoorspelbaarheid zal belanden.”

“Ook de EU-VK-relaties zullen een knauw krijgen, omdat alle moeite van de EU om tot een consensusakkoord te komen in de wind worden geslagen”, kaart Sefcovic aan. Op de vraag wat die consequenties juist inhielden, ging hij niet verder in. In het ergste geval kan Brussel de hele post-Brexit handelsdeal opblazen en serieuze taksen heffen op import naar het VK.

Meer