Zorgt het klimaat onder Lagarde voor een eerste clash binnen de ECB?

Op 1 november wordt de Française Christine Lagarde de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank. Ze volgt de Italiaan Mario Draghi op, die er 2 ambtstermijnen van 4 jaar op heeft zitten.

Draghi’s laatste maanden werden gekenmerkt geplaagd door onenigheid in de raad van bestuur. Sommigen verwijten hem zijn beleid op maat van Italië te hebben geschreven. De Française zal in een eerste tijd proberen de raad van bestuur opnieuw op eenzelfde lijn te krijgen. Lagarde staat bekend om haar wil om steeds de consensus te vinden. Vraag is of dit het verschil zal maken?

Opmerkelijk in dat verband is een speech die Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, deze week gaf. Weidmann is een van de bestuursleden van de ECB die al vaker zijn ongenoegen over het door Draghi gevoerde beleid liet doorschijnen.

Groene obligaties

De Duitser opende een door de Bundesbank georganiseerde conferentie, waarin de rol van centrale banken en de klimaatwijziging centraal stonden. Weidmann verklaarde dat hij ‘met een zeer kritisch oog’ naar elke poging van de ECB zou kijken om de klimaatwijziging centraal in haar strategie te zetten. Hij sprak in dat verband over ‘groene obligaties’ die deel zouden kunnen worden van het verruimingsbeleid (QE) van de ECB. Centrale banken kunnen dergelijke maatregelen niet nemen, denkt Weidmann. Ze hebben volgens hem democratisch geen legitimiteit.

Kans bestaat dat Lagarde en Weidmann zich hier al op ramkoers bevinden. De Française, die 8 jaar geleden Dominique Strauss-Kahn opvolgde bij het IMF, heeft de klimaatwijziging altijd met grote interesse gevolgd, in tegenstelling tot Draghi. Tijdens haar eerste interventie voor het Europees Parlement had ze bevestigd dat de klimaatwijziging een van haar prioriteiten zou worden bij de ECB. Zo had ze gesuggereerd dat de Europese Centrale Bank haar aankopen op ‘groene obligaties’ zou kunnen richten, eens de betrokken regelgevers daarvoor een duurzaam kader ontwikkelen.

“Nein zu allem”

Ook andere centrale bankiers dringen aan op actie voor het klimaat. De Canadees Mark Carney bijvoorbeeld, die aan het hoofd van de Bank of England staat, maar daar eind januari opstapt. Toch hebben weinigen opgelopen om het monetaire beleid in die richting aan te passen. Weidmann heeft zich meermaals sceptisch uitgelaten tegenover de 2.600 miljard euro aan obligaties die de ECB onder Draghi heeft opgekocht. Dat leverde hem vanwege de Italiaan de bijnaam “nein zu allem” op, “nee op alles”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20