Zoon van vroegere dictator Marcos favoriet om nieuwe Filipijnse president te worden

Op de Filipijnen vinden vandaag presidents- en parlementsverkiezingen plaats. “BongBong” Marcos, zoon van de vroegere dictator Ferdinand Marcos, is volgens de peilingen de favoriet voor het presidentschap.

De 64-jarige Ferdinand Marcos junior, beter bekend onder zijn bijnaam Bongbong, zou volgens de peilingen het pleit makkelijk winnen van aftredend vicepresident Leni Robredo. De andere kandidaten, waarvan ex-bokser Manny Pacquiao internationaal de bekendste is, zouden geen rol van betekenis spelen.

Marcos slaagde erin een alliantie te smeden met de aftredende president, de recht-voor-de-raapse Rodrigo Duterte. Zijn dochter Sara Duterte-Carpio is kandidaat voor het vicepresidentschap. Officieel vormen de kandidaten voor president en vicepresident wel geen duo’s zoals in de VS. De Filipijnse toppolitiek is traditioneel een zaak van machtige en rijke families, waarvan de clan-Marcos het exponent bij uitstek van zijn.

Bongbong Marcos (midden) brengt zijn stem uit – Getty Images

3.000 paar schoenen

Ferdinand Marcos senior was president van de Filipijnen tussen 1965 en 1986. Vooral in de laatste decennia van zijn bewind ontpopte hij zich tot een megalomane dictator die zichzelf verrijkte. Hij liet zelfs een 30 meter hoge buste van zichzelf maken, die later vernietigd werd.

Midden jaren tachtig ging hij tenonder. Na de aanslag op oppositieleider Ninoy Aquino brak er een maandenlange volksopstand uit, ondanks het schrikbewind en de welig tierende corruptie onder Marcos. De dictator werd uiteindelijk het land uitgejaagd. In die periode haalden ook de excessen van zijn vrouw Imelda Marcos de internationale krantenkoppen, zoals haar verzameling van 3.000 paar schoenen. Marcos senior stierf in 1989 op Hawaii.

Ferdinand en Imelda Marcos met de Reagans, begin jaren tachtig – Getty Images

Amerika of China?

Als zijn zoon Bongbong, die in de jaren negentig nog voor belastingontduiking veroordeeld werd, de nieuwe president wordt, zou dat dus een comeback van formaat zijn voor de Marcos-dynastie. Hij was in 2016 al kandidaat voor het vicepresidentschap, maar toen haalde Leni Robredo het nog.

Op het geopolitieke schaakbord zijn de Filipijnen al decennialang een (militaire) bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio, maar onder Duterte werden openingen gemaakt richting China. Bongbong Marcos wordt als meer China-gezind gezien dan Robredo.

Ook aftredend vicepresident en presidentskandidate Leni Robredo bracht haar stem uit – Getty Images

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20