Boksicoon Manny Pacquiao wil Filipijns president worden

Bokser Manny Pacquaio bereidt zich voor op een nieuw gevecht – de strijd om het presidentschap van de Filipijnen. Pacquaio, 42 jaar, is momenteel senator in de Zuidoost-Aziatische republiek. Hij heeft zondag de nominatie van zijn partij aanvaard.

Pacquaio is lid van de linkse politieke partij PDP-Laban. Huidig Filipijns president Rodrigo Duterte is lid van dezelfde partij, maar hoort bij een rivaliserende fractie.

“Ik ben een vechter en zal altijd een vechter blijven, binnen en buiten de ring”, zei Pacquiao zondag op een partijevenement. “(…) Nooit heb ik me teruggetrokken van een gevecht. Niets is onmogelijk als het is verordend door God.”

Pacquiao is één van de beste en meest succesvolle boksers aller tijden. Hij is de enige die in acht verschillende gewichtsklassen wereldtitels behaalde. Hij wil vooral corruptie op de Filipijnen aanpakken.

Geen goede relatie met Duterte

Duterte werd eerder deze maand voorgedragen als vice-presidentskandidaat voor zijn partij voor de presidentsverkiezingen van 2022, schrijft Bloomberg. Volgens de grondwet van de Filipijnen mag hij niet nog een presidentiële termijn van zes jaar ambiëren. Hij heeft dan maar de nominatie om zich kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap aanvaard. De factie van PDP-Laban die Duterte genegen is, heeft de 47-jarige senator Christopher Bong Go naar voren geschoven als presidentskandidaat.

Pacquaio en Duterte hebben niet bepaald een goede relatie. In juli van dit jaar daagde Pacquaio Duterte uit en beschuldigde hij de president van een slappe houding tegenover China’s agressieve acties in de Zuid-Chinese Zee. Hij zei in juni ook dat Duterte de corruptie binnen de regering niet bestreed.

Het gerucht gaat dat Pacquaio op zijn bokspensioen afstevent na een schokkende nederlaag in Las Vegas in augustus van dit jaar tegen Yordenis Ugas. Na Pacquaio’s verlies tegen Ugas (116-112, 116-112, en 115-113), was hij in een video te zien met ernstige verwondingen rond de ogen.

Lees ook: De spectaculaire (en onheilspellende) heropleving van autoritarisme in heel Zuidoost-Azië

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20