Zoom maakt zich op om Google en Microsoft aan te vallen

Dankzij de pandemie en de bijhorende explosie van thuiswerk is de videobeldienst Zoom een van de sterren van 2020 geworden. Maar het bedrijf uit San José is niet van plan het daarbij te laten: het wil nu de strijd aangaan met Microsoft en Google. Op de werkvloer dan toch.

Als videobellen nog een zeldzaamheid was in het begin van het jaar, is het ondertussen uitgegroeid tot de norm voor bijna alle vergaderingen. Maar ook in de privésfeer kennen virtuele ontmoetingen een absolute boom. Nu we allemaal thuis zitten, is dat de enige manier om in contact te blijven met onze familie en vrienden.

In de wildgroei van videobelapps heeft Zoom duidelijk zijn stempel gedrukt. Tijdens de eerste lockdown in de herfst konden de Californiërs trots aankondigen dat ze 300 miljoen dagelijkse gebruikers hadden. De beurskoers volgde de trend: in een jaar tijd groeide het aandeel met 500 procent.

En toch kan Zoom nog niet op zijn lauweren rusten. De app bekijkt pistes om te diversifiëren en ook na de pandemie relevant te blijven.

E-mail en kalender

Volgens de nieuwssite The Information werkt Zoom aan twee grote nieuwigheden: een e-maildienst en een kalenderapp. Voor het eerste begint vanaf volgend jaar een proefproject, op het tweede zullen we nog even moeten wachten.

En om zich helemaal incontournabel te maken op de werkvloer heeft de groep ook plannen voor een chatapp. Een dienst die zeer geapprecieerd wordt door bedrijven.

Pakket

Als dat klopt, zou Zoom een heel pakket van bedrijfsapps aanbieden, vergelijkbaar met wat Microsoft doet met zijn 365-pakket. Diensten die nuttig zijn op kantoor om zo te blijven uitbreiden eens corona voorbij is en de videomeetings naar de vuilbak worden verwezen.

Door zich op die markt te begeven, schurkt Zoom zich aan tegen twee mastodonten, met name Microsoft en Google. Met Microsoft 365 en Workspace hebben die twee hun eigen set van apps: e-mail, chat, kalender en videobeldienst. Er is dus geen andere conclusie te trekken dan dat Zoom hen wil beconcurreren.

Lees ook: Softwaregigant Salesforce koopt chatapp Slack in miljardendeal

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20