Zoek je een stressloos bestaan? Ga dan voor de top in het bedrijfsleven of de politiek

 

Toplui in het bedrijfsleven en de politiek leven een relatief stressloos bestaan. Dat blijkt uit een studie van de Harvarduniversiteit, waarover de L.A. Times bericht. De reden voor deze sereniteit is het gevoel van controle dat ze hebben over hun professioneel en persoonlijk leven.

Uit zelfevaluaties van topmensen blijkt dat ze, in vergelijking met mensen die minder hoog op de ladder staan, minder last hebben van stress. Hun cortisolniveau – een hormoon dat in hoge hoeveelheden aanwezig is bij chronisch gestresseerden – toont een vergelijkbaar beeld.

Leiders hebben meer controle over hun schema, hun dagelijkse levensomstandigheden, hun financiële zekerheid, hun werkomgeving en hun persoonlijk leven. Het onderzoeksteam beweert dan ook dat dit gevoel van controle een “buffer” vormt tegen stress.

Stressexperte Nichole Lighthall bevestigt de resultaten van de studie: ‘Mensen in bedrijven zijn afhankelijk van de onvoorspelbare markt. Doch, terwijl veel werknemers zich constant zorgen maken, zijn topexecutives bijna zeker hun sociale status, hun superioriteit, hun levensstijl en inkomen te kunnen behouden, zelfs wanneer hun bedrijven minder goed presteren.’

Deze conclusies gaan tegen de conventionele wijsheid in. Die wil dat stress toeneemt naarmate men zich dichter bij de top bevindt.

Primatologen beweren echter al langer dat het leven aan de top minder stresserend is dan eronder. Hun onderzoek op bavianen en apen toont namelijk aan dat stijgen en dalen in een sociale hiërarchie samengaat met stijgende en dalende stressniveaus. Extra bewijs dus voor de stelling dat bazen zich vaak als apen gedragen.

Meer