Zo ziet het schooljaar eruit vanaf september

In september gaan alle scholen open voor alle leerlingen, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag. Afhankelijk van de besmettingsgraad wordt er soms met afstandsonderwijs gewerkt. ‘We willen ook in coronatijden het recht op leren garanderen’, klonk het.

Weyts verwees naar de wetenschappelijke consensus dat kinderen geen motor zijn in de verspreiding van het coronavirus. ‘Maar dat betekent niet dat we de veiligheid van de leerkrachten en andere onderwijsmedewerkers uit het oog verliezen.’

Het idee is dan wel dat alle scholen opengaan, toch zal er eerst een veiligheidsanalyse uitgevoerd worden in alle scholen om te zien of ze kunnen openen en of er eventueel extra maatregelen moeten genomen worden.

Kleurcodes

Scholen krijgen vanaf september kleurcodes die de besmettingsniveaus aanduiden. Weyts trok de parallel met de dreigingsniveaus bij terreuraanslagen.

De kleuren zijn als volgt:

Groen: Geen problemen meer, er is een vaccin.

Geel: Het risico op besmetting is laag en contacten kunnen wel plaatsvinden, maar volgens voorwaarden

Oranje: Het risico op besmetting is matig, dus er moet voorzichtig omgegaan worden met contacten

Rood: Het risico op besmetting is hoog en dus mogen er in principe geen contacten meer zijn

De codes houden elk op zich verschillende maatregelen in. ‘De voorkeur voor ons ligt op geel’, zei Weyts. Zijn Franstalige collega Caroline Desir (PS) legde uit wat dat betekent. Er zal nog steeds gebruikgemaakt moeten worden van beschermingsmateriaal, de social distancing en de handhygiëne blijven gelden. In middelbare scholen zullen de leerlingen dan ook niet meer in bubbels worden opgedeeld op de speelplaats, wat wel geldt in code oranje of rood. In lagere scholen moet dat sowieso niet.

Afstandsonderwijs

In zowel de groene als gele fase moeten alle leerlingen naar school, maar in de gele fase zullen leerlingen uit het middelbaar afstandsonderwijs krijgen. ‘De ene zal dan bijles krijgen, de andere zal extra oefeningen krijgen om vooruit te springen’, zei Weyts daarover. Kwetsbare leerlingen kunnen die vijfde dag wel naar school komen. In de oranje fase gaat maar de helft van de leerlingen naar de les, week om week, net als in de rode fase. In het lager onderwijs gaat iedereen altijd naar de les, in eender welke fase.

In het volwassenonderwijs gaat iedereen in de groene en gele fase naar de les. In de andere fases worden de lessen afgeschaft.

In het deeltijds kunstonderwijs ten slotte wordt er een onderscheid gemaakt per leeftijd. In de groene en gele fase kan iedereen naar de muziek- of theaterles. Vanaf de oranje fase mag iedereen tot 12 jaar altijd naar de les, daarboven zijn er voorwaarden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.