Zo veel overheidsgeld kregen de fabrikanten van coronavaccins

Het succes van verschillende farmaceutische bedrijven bij de ontwikkeling van een vaccin voor Covid-19 in minder dan een jaar tijd is grotendeels te danken aan een ongekende financiële steun. Een groot deel van dat geld kwam uit overheidsmiddelen. Dit is hoeveel geld ze ontvingen. 

In totaal hebben de verschillende bedrijven die een vaccin tegen Covid-19 hebben ontworpen (of aan het ontwerpen zijn) 5,9 miljard dollar ontvangen. Dat blijkt uit cijfers (per 25 maart) van de Knowledge Portal on Innovation and Access to Medicines, een platform dat toegang biedt tot informatie, onderzoek en analyses over beleid dat verband houdt met innovatie en toegang tot geneesmiddelen.

Volgens zijn berekeningen schat het platform dat 98,12 procent van de 5,9 miljard dollar die in de onderzoek en ontwikkeling van Covid-19-vaccins is geïnvesteerd, door overheden werd gefinancierd. ‘Deze gegevensverzameling bevat geen specifieke gegevens van farmaceutische bedrijven, die geen precieze cijfers voor hun O&O-investeringen hebben bekendgemaakt. De investeringen van de privésector worden in deze grafiek wellicht onderschat, maar het is niet duidelijk met hoeveel’, aldus de Knowledge Portal on Innovation and Access to Medicines. 

VS en Duitsland ver op kop

De twee landen waar het meeste geld is geïnvesteerd om vaccins tegen Covid-19 te helpen ontwikkelen zijn de Verenigde Staten (iets meer dan 2 miljard) en Duitsland (ongeveer 1,5 miljard). Zoals u in de onderstaande grafiek kunt zien, blijven de andere landen ver achter.

Knowledge Portal on Innovation and Access to Medicines

Moderna, Janssen en Pfizer op het podium

Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft het meeste geld ontvangen voor de ontwikkeling van zijn mRNA-vaccin: bijna 1 miljard dollar. Het wordt op de voet gevolgd door Janssen, de Belgische dochteronderneming van Johnson & Johnson, die meer dan 900 miljoen dollar heeft ontvangen.

Pfizer en BioNTech, de eersten die een vergunning kregen voor hun vaccin in de VS en Europa, ontvingen ongeveer 800 miljoen dollar. Curevac, het volgende vaccin dat in België wordt verwacht, staat op de vierde plaats, met iets minder dan 750 miljoen dollar.

In onderstaande grafiek is te zien dat Novavax en AstraZeneca, respectievelijk vijfde en zesde, meer geld hebben ontvangen van de CEPI dan uit de staatskas. De CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), een in 2017 opgerichte organisatie, brengt publieke, private, filantropische en diverse fondsen van maatschappelijke organisaties samen. Een mix die niet helemaal gelijkmatig verdeeld is. In feite is 97,18 procent van de investeringen die door CEPI aan farmaceutische bedrijven worden toegekend, afkomstig uit overheidsmiddelen. In de bovenstaande grafiek is de deelname van landen aan de CEPI meegenomen in de publieke middelen.

Knowledge Portal on Innovation and Access to Medicines

Pfizer heeft dinsdag sterke financiële resultaten van zijn vaccin aangekondigd. Het middel heeft in het eerste kwartaal 3,46 miljard dollar aan inkomsten binnengehaald, waarvan meer dan 2 miljard dollar in de Verenigde Staten. Voor heel 2021 verwacht het Amerikaanse bedrijf 26 miljard dollar aan inkomsten uit het vaccin te halen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben woensdag aangekondigd dat ze bereid zijn de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. De uitwerking van dat initiatief zal wellicht nog even op zich laten wachten, maar uiteindelijk moet het ook arme landen in staat stellen vaccins te produceren.

Meer