EU tekent gigantisch vaccincontract met Pfizer/BioNTech

De Europese Unie heeft een contract voor 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer-BioNTech goedgekeurd. Dat meldt voorzitter van de EU-commissie Ursula von der Leyen zaterdag op twitter.

Het nieuwe contract, dat de unanieme steun van de EU-lidstaten heeft, zal niet alleen de productie van de vaccins omvatten, maar er ook voor zorgen dat alle essentiële componenten uit de EU afkomstig zijn. Dat bericht Associated Press.

Noodgoedkeuring

Von der Leyen liet zaterdag op Twitter weten dat ze blij is ‘te kunnen aankondigen dat de EU-Commissie zojuist een contract heeft goedgekeurd voor gegarandeerd 900 miljoen doses (+900 miljoen opties) met BioNTech en Pfizer voor 2021-2023.’

De Europese Commissie heeft momenteel een portefeuille van 2,6 miljard doses van een half dozijn bedrijven. ‘Andere contracten en andere vaccintechnologieën zullen volgen’, zei von der Leyen in een Twitterbericht.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech was het eerste dat een noodgoedkeuring kreeg van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Pfizer/BioNTech had een eerste contract van 600 miljoen doses met de EU.

De aankondiging van zaterdag onderstreept het vertrouwen dat de EU heeft getoond in de technologie achter de vaccins van Pfizer/BioNTech, die verschilt van die achter het vaccin van Oxford-AstraZeneca.

Juridische procedure

Het AstraZeneca-vaccin stond centraal in de Europese immunisatiecampagne en was een spil in de wereldwijde strategie om vaccins in de armere landen te krijgen. Maar het trage tempo van de leveringen heeft Europa gefrustreerd en aangezet het bedrijf verantwoordelijk te stellen voor de gedeeltelijke vertraging van hun vaccinatiecampagne.

Twee weken geleden heeft de EU daarom een juridische procedure tegen AstraZeneca ingeleid wegens niet-naleving van de voorwaarden van zijn contract met het 27-landenblok.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20