Zijn artificiële gletsjers de toekomst?

Kunstmatige gletsjers kunnen in droge gebieden een oplossing bieden voor de watervoorziening van onder meer de landbouw. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het Südasien-Institut van de Universität Heidelberg over een aantal experimenten met kunstmatige ijsmassa’s in de Indiase regio Ladakh, gelegen in de Himalaya op de grens met China en Pakistan.

“Krimpende gletsjers en een achteruitgang van de sneeuwval vormen onder meer in Zuid-Azië een bedreiging voor de landbouw die in hooggelegen berggebieden vaak afhankelijk is van smeltwater,” zegt onderzoeksleider Marcus Nüsser, professor geografie aan het Südasien-Institut.

“Een studie over de voorbije drie decennia heeft echter aangetoond dat de creatie van ijsreservoirs, die meestal artificiële gletsjers worden genoemd, een oplossing kan helpen aanreiken voor een seizoensgebonden watertekort.” 

Irrigatie

“In de ijsreservoirs kan water worden opgeslagen om de landbouw, die in deze regio’s volledig afhankelijk is van sneeuw en smeltwater, tijdens de vroege droge maanden van de lente van irrigatie te voorzien,” betogen de onderzoekers. “In een aantal gevallen konden de velden in de loop van enkele dagen tot drie keer toe volledig geïrrigeerd worden.”

“Er kunnen echter geen garanties worden geboden over opslagvolumes, want het systeem is afhankelijk van de weercondities, die in de regio van jaar tot jaar sterk kunnen verschillen.” De onderzoekers merken daarbij op dat verschillende types ijsreservoirs kunnen worden gebouwd. Vastgesteld werd onder meer dat een cascade van opeenvolgende ijsmassa’s de meest efficiënte oplossingen bood.

Ook lokale boeren getuigden over een lager risico op mislukte teelten en een grotere kans op omvangrijkere oogsten. “De toepassing kan dan ook worden beschouwd als een oplossing die een antwoord biedt op de lokale milieucondities die aan de woestijnomgeving op een grote hoogte in Noord-India worden gelinkt.”

Onder meer de lokale ingenieur Sonam Wangchuk (51) heeft een eigen type van artificiële gletsjers gebouwd, waarbij smeltwater door een systeem van pijpleidingen naar installaties – gebouwd uit kabels en takken – wordt geleid. Het water wordt door de ijskoude lucht over de installaties gesproeid. Op die manier worden ijsstructuren gevormd die water voor volgende teelten vasthouden.

Klimaat

Wangchuk wil zijn systeem ook in de Andes introduceren. Het systeem heeft ook het Zwitserse skicentrum Pontresina geholpen om een gedeelte van het verlies van Morteratsch-gletsjer op te vangen.

Een aantal waarnemers zien in de toepassing ook een mogelijk wapen om de negatieve effecten van de klimaatverandering op te vangen. “Die stellingen moeten echter met de nodige scepsis worden benaderd,” aldus professor Nüsser. “De onvoorspelbaarheid van het klimaat en incidenten – zoals overstromingen, grondverschuivingen en lawines – beperken het nut van de toepassing als klimaatstrategie.”

“Eigenlijk is het ook misleidend om van artificiële gletsjers te spreken,” benadrukt Marcus Nüsser. “Deze kunstmatige ijsreservoirs zullen immers nooit in staat zijn om de natuurlijke gletsjers te vervangen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20