Ziekteverzuim in ons land breekt nieuw record: er zijn wel enkele grote regionale verschillen

Ziekteverzuim in ons land breekt nieuw record: er zijn wel enkele grote regionale verschillen
Marka/Universal Images Group via Getty Images

Uit cijfers van de hr-dienstverlener SD Worx blijkt dat het ziekteverzuim in ons land vorig jaar een record heeft gebroken. Het zogenaamde kortverzuim kende de grootste stijging.

In het nieuws: SD Worx publiceerde een rapport over het ziekteverzuim in ons land.

De cijfers: Er werden recordcijfers opgetekend in alle categorieën.

  • Het kortverzuim (minder dan 1 maand) kende de grootste stijging met een vijfde tot 3,43 procent.
    • In januari was er sprake van het hoogste kortverzuim. Toen gingen 4,67 procent van de te werken dagen verloren aan ziekte. SD Worx haalt de plotse toename van besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus aan als verklaring. Maar in de daaropvolgende maanden bleven de cijfers voor 2022 ook hoger dan in andere jaren, ondanks de afname van de besmettingscijfers.
  • Het ziekteverzuim op middellange termijn (tussen een maand en een jaar) nam slechts licht toe tot 3,18 procent, maar ook dat is een nieuw record (voor die categorie).
  • Dit is zelfs de eerste keer dat het aantal verloren dagen op korte termijn groter is dan het aantal verloren dagen door ziekte op middellange termijn.
  • “Gemiddeld gingen er in 2022 6,6 procent dagen verloren door afwezigheid van korte of middellange duur”, staat er in het rapport.
Bron: SD Worx
  • 67,78 procent van de werknemers was minstens één dag afwezig, wat ook een record is. In 2021 kwam dat cijfer uit op 58,33 procent. Wat langere afwezigheden betreft, ligt het percentage met 12,94 procent iets hoger dan in 2021. Het cijfer ligt wel lager dan het record van 2020 (14,47%), maar het is nog steeds het op één na hoogste cijfer sinds 2016.
    • “Slechts één op drie werknemers (32%) was geen enkele dag kortstondig ziek”, aldus SD Worx.

Zoom in: Katleen Jacobs van SD Worx merkt op dat er enkele regionale verschillen zijn.

  • “In Wallonië gingen de meeste dagen verloren aan kort en middellang verzuim, met respectievelijk 3,59 en 3,52 procent van de te werken dagen. Kijken we op provincie niveau, dan zien we dat het verzuim het hoogst is bij bedrijven in Luxemburg en Henegouwen in Wallonië”, verduidelijkt ze. “In Vlaanderen zijn de koplopers qua kortverzuim Limburg en Oost-Vlaanderen. Meer dan zeven op de tien werknemers was daar minstens 1 dag afwezig wegens ziekte (<1maand). Limburg heeft ook het hoogste middellang verzuim in Vlaanderen.”

De uitdaging: Het is belangrijk om de afwezigen op middellange en lange termijn opnieuw aan het werk te krijgen.

  • Verlaging van uitkeringen voor langdurige zieken die geen verplichte vragenlijsten invullen, ligt bijvoorbeeld op tafel. Dat is een maatregel die minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (Vooruit) in mei heeft voorgesteld in het kader van de belastinghervorming. Werkgevers met een groot aantal langdurig zieken zullen vanaf dit jaar meer socialezekerheidsbijdragen moeten betalen.
  • Een ander pijnpunt in ons land, is de inactiviteit. Wallonië telt 605.000 inactieven, waarvan 130.000 werklozen. Brussel telt 220.000 inactieven, waarvan 66.000 werklozen. Op een totale arbeidsmarkt van 6.704.000 mensen zijn er 1.667.000 inactieven in ons land.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.