Zet Elon Musk een stap opzij bij Tesla?

Voor het eerst nam Elon Musk niet deel aan de interne analyse van Tesla’s bemoedigende Q3-resultaten. Hij wees een gedelegeerde toe om het te doen. Dit kan een teken zijn dat de grillige miljardair een stap opzij wil zetten. Maar kan hij dat überhaupt?

Alles gaat goed voor Tesla, ondanks de chiptekorten die zijn productie hebben beïnvloed (net als bij alle andere spelers). Met een omzetstijging van 57% tot 13,76 miljard dollar en een winst van 1,6 miljard dollar in het derde kwartaal is dit gewoon een record voor de fabrikant van elektrische auto’s, die in drie maanden tijd 241.300 voertuigen heeft verkocht. Tesla is winstgevend voor het 9e opeenvolgende kwartaal.

Elke driemaandelijkse bekendmaking van de winst wordt gevolgd door een evaluatie op het hoofdkantoor van Tesla door de Raad van Bestuur. Deze keer per videoconferentie met een opmerkelijke afwezigheid: Elon Musk was er niet bij. En voor een keer, volgens The Verge, was de vergadering veel rustiger en meer afgemeten, verstoken van “Musks tirades, en aanvallen op de pers”.

Een serene toekomst?

Als Elon Musk zijn bestuursfunctie zou neerleggen, is de kans groot dat de toekomst van Tesla – dat nu in puike conditie verkeert – zou lijken op deze serene, puur analytische videoconferentie.

Musk die Tesla verlaat – onmogelijk, denk je? De miljardair heeft het er de laatste jaren nochtans zelf vaak over gehad. Vooral omdat de Model 3 het bedrijf in staat heeft gesteld een zekere financiële stabiliteit te vinden. De miljardair heeft vaak uitgelegd dat als hij CEO van Tesla bleef, dat was omdat hij geen keus had; dat het voortbestaan van de voertuigfabrikant op het spel stond. En hij heeft niet per se ongelijk: in 2018 nog verkeerde het bedrijf in zwaar weer; de resultaten waren abominabel. Nu is er nog de schimmige zaak van de haperende autopilot-software, waarvoor Tesla een boete van 114 miljoen dollar boven het hoofd hangt.

Woensdagavond werd Musk vervangen door een triumviraat bestaande uit CFO Zachary Kirkhorn en vice-presidenten Lars Moravy en Drew Baglino. Ze beantwoordden voorgeprogrammeerde vragen van aandeelhouders en bankiers zonder ophef te maken.

Verbale uitspattingen

Het trio blijft net als Musk gericht op groei, waarbij het aantal geproduceerde voertuigen elk jaar met 50% toeneemt. Dat moet mogelijk worden gemaakt door de recente megafabrieken die in China en Berlijn zijn gebouwd.

Maar kan Musk echt nog losgekoppeld worden van Tesla, zelfs als hij zou aftreden als CEO? We weten dat elke tweet van de miljardair gevolgen heeft voor al zijn bedrijven. Als Musk iets aankondigt, weet de raad van bestuur van Tesla dat het de beloftes zal moeten nakomen.

Niettemin hebben de markten in het verleden al eens besloten om de tweets van Musk te negeren. En stoppen bij Tesla zou er misschien voor zorgen dat zijn verbale uitspattingen direct minder invloedrijk zijn. Dan kan hij zich volledig concentreren op SpaceX.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20