Zes redenen om optimistisch te zijn over 2020

Tussen alle jaaroverzichten – met meestal slecht nieuws – door, mogen we het ook eens hebben over de globale verwezenlijkingen waarmee we 2020 ingaan.

Voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, Winston Churchill (1874 – 1965), lanceerde ooit een bekende uitspraak. ‘Een pessimist ziet in elke kans een moeilijkheid, een optimist in elk probleem een kans.’ Met dat in gedachten, sommen we hieronder 6 bronnen van optimisme op.

1) De globale welvaart was nooit hoger

Uit de Legatum Prosperity Index, dat is de ranglijst met de meest welvarende landen ter wereld, blijkt dat de globale welvaart op het hoogste peil ooit staat. Het afgelopen decennium is de welvaart in 148 landen gestegen en slechts in 19 landen gedaald. In totaal ging 99 procent van de wereldbevolking erop vooruit.

Ook de wereldwijde armoede daalt. Volgens de Wereldbank leven er sinds 1990 ruim 1 miljard mensen minder in extreme armoede. Ongeveer 10 procent van de wereldbevolking leeft nog in extreme armoede. Dat is nog altijd een verontrustend cijfer, maar wel het laagste aandeel ooit.

2) Bepaalde landen tonen een grote vooruitgang

Elk jaar nomineert The Economist één land tot ‘country of the year’. Dit jaar viel die eer te beurt aan Oezbekistan, vanwege de vooruitgang in het land. The Economist prijst in het bijzonder president Shavkat Mirziyoyev, die komaf maakte met dwangarbeid en fraude. Hij sloot ook de beruchtste gevangenis van Oezbekistan en stelde het land open voor journalisten.

Shavkat Mirziyoyev, de president van Oezbekistan. – EPA

3) De helft van de wereldbevolking leeft in een democratie

Voor het eerst sinds de Industriële Revolutie kan de helft van de globale populatie beschouwd worden als middenklasse. Bovendien mag de helft van de wereldbevolking zich een inwoner van een democratie noemen. Wie wél nog tot een autoritair regime behoort, woont hoogstwaarschijnlijk in China. En in andere minder democratische landen beweegt een en ander: denk aan de protesten in Hongkong, Iran, Irak en Libanon.

4) Minder gewelddadige conflicten

Er is sinds drie generaties geen oorlog of groot conflict meer geweest in West-Europa. Dat komt door het ontstaan van de Europese Unie en de vrede tussen Frankrijk en Duitsland die daarmee gepaard ging. Ook over de spanningen tussen China en de Verenigde Staten moet er geen paniek ontstaan: geen van beide wil een oorlog starten.

Amerikaans president Donald Trump en Chinees president Xi Jinping. – Isopix

5) We worden slimmer en toleranter

Volgens de Canadees-Amerikaanse cognitieve wetenschapper Steven Pinker stijgt de gemiddelde globale IQ-score elk decennium met zo’n 3 punten. De hersenen van kinderen ontwikkelen sneller en beter, dankzij gezondere voeding en een schoner milieu. Ook de digitale wereld dwingt hen tot abstract denken vanaf een jonge leeftijd.

Verder is het nog opmerkelijk dat het een eeuw geleden slechts in 20 landen legaal was om homoseksueel te zijn. Tegenwoordig is dat al in meer dan 100 landen. De rangschikking van Legatum wijst er bovendien op dat inwoners van 11 landen nu merkelijk toleranter zijn tegenover de LGBT-gemeenschap dan tien jaar geleden.

6) Technologie kan ons redden

Nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie krijgen vaak een negatieve bijklank. Toch is dat vaak een vorm van morele paniek, want de geschiedenis heeft al meermaals aangetoond dat innovatie ons vooruit helpt. Met geavanceerde technologie kunnen de gezondheidszorg en klimaatverandering bijvoorbeeld verder aangepakt worden.

Meer